Polojasno
20°
Bratislava
Hana, Anna
26.7.2025
Už je to jasné: Konzumácia týchto potravín spôsobuje obezitu
Zdielať na

Už je to jasné: Konzumácia týchto potravín spôsobuje obezitu

Archívne video

Pozrite si tiež archívne video o súvislosti obezity a neplodnosti.

Vedci z USA a Brazílie potvrdili priamu súvislosť medzi obezitou, chronickými ochoreniami a potravinami, ktoré denne jeme bez zamyslenia.

Čo to vlastne sú ultra-spracované potraviny?

Hovoríme o všetkom od chipsov, cereálií, cez sladké nápoje, až po mrazené jedlá a instantné pochúťky. Chutia dobre, vydržia dlho, ale za akú cenu? Vedci z New York University a Sao Paolo University analyzovali desiatky štúdií a jednoznačne potvrdili: ultra-spracované potraviny sú spojené s prejedaním, nadmerným príjmom kalórií, obezitou a chronickými chorobami.

Prečo sa z nich priberá tak ľahko?

Kombinácia vysokého obsahu tuku, cukru, prídavných látok a minimálneho množstva vlákniny spôsobuje, že človek stratí schopnosť vnímať pocit sýtosti. Mozog nedostane správny signál, že „už stačilo“. Výsledok? Jete ďalej, aj keď by ste už nemali.

Sú v tom aj výhody? Áno – ale nie pre vaše zdravie

Áno, tieto potraviny majú dlhú trvanlivosť a prispeli k zníženiu podvýživy v niektorých regiónoch. Ale podľa odborníkov dnes škody prevažujú nad výhodami. Vedecký konsenzus hovorí jasne: pravidelná konzumácia ultra-spracovaných potravín zvyšuje riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb aj rakoviny.

Ako sa im vyhnúť?

  • Čítajte etikety. Ak zoznam surovín pripomína chemickú laboratóriu, vráťte to do regálu.
  • Začnite variť. Nemusíte byť šéfkuchár – stačí základná domácnosť.
  • Postupne. Namiesto drastických zmien skúste nahradiť jednu spracovanú potravinu denne niečím prirodzenejším. 

Súvisiace články