Už je to jasné: Konzumácia týchto potravín spôsobuje obezitu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o súvislosti obezity a neplodnosti.
Vedci z USA a Brazílie potvrdili priamu súvislosť medzi obezitou, chronickými ochoreniami a potravinami, ktoré denne jeme bez zamyslenia.
Čo to vlastne sú ultra-spracované potraviny?
Hovoríme o všetkom od chipsov, cereálií, cez sladké nápoje, až po mrazené jedlá a instantné pochúťky. Chutia dobre, vydržia dlho, ale za akú cenu? Vedci z New York University a Sao Paolo University analyzovali desiatky štúdií a jednoznačne potvrdili: ultra-spracované potraviny sú spojené s prejedaním, nadmerným príjmom kalórií, obezitou a chronickými chorobami.
Prečo sa z nich priberá tak ľahko?
Kombinácia vysokého obsahu tuku, cukru, prídavných látok a minimálneho množstva vlákniny spôsobuje, že človek stratí schopnosť vnímať pocit sýtosti. Mozog nedostane správny signál, že „už stačilo“. Výsledok? Jete ďalej, aj keď by ste už nemali.
Sú v tom aj výhody? Áno – ale nie pre vaše zdravie
Áno, tieto potraviny majú dlhú trvanlivosť a prispeli k zníženiu podvýživy v niektorých regiónoch. Ale podľa odborníkov dnes škody prevažujú nad výhodami. Vedecký konsenzus hovorí jasne: pravidelná konzumácia ultra-spracovaných potravín zvyšuje riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb aj rakoviny.
Ako sa im vyhnúť?
- Čítajte etikety. Ak zoznam surovín pripomína chemickú laboratóriu, vráťte to do regálu.
- Začnite variť. Nemusíte byť šéfkuchár – stačí základná domácnosť.
- Postupne. Namiesto drastických zmien skúste nahradiť jednu spracovanú potravinu denne niečím prirodzenejším.