Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Medzi neandertálcami nebola obezita: Tajomstvo ich jedálnička
Zdielať na

Medzi neandertálcami nebola obezita: Tajomstvo ich jedálnička

Zdroj: FreePik

Život moderného človeka je dnes takmer celý o tom, ako byť štíhlejší, zdatnejší, žiadanejší, zatiaľ čo naši predkovia presne vedeli, ako si udržať vysnívanú postavu pre vtedajšie prostredie.

Stravovanie neandertálcov v praveku záviselo od mnohých faktorov, napríklad od miesta, kde žili, a od podnebia. Dlho sa predpokladalo, že sa živili predovšetkým mäsom veľkých zvierat, ako boli mamuty. Najnovší výskum však odhalil, že ich strava bola oveľa pestrejšia. Neandertálci sa prispôsobili rôznym klimatickým podmienkam, takže pobrežné populácie jedli aj morské živočíchy, ako sú kraby, tulene a delfíny. Dôležitou súčasťou ich jedálnička boli aj rastlinné potraviny vrátane húb, orechov a koreňov.

Stratégie získavania potravy boli u neandertálcov veľmi sofistikované. Nielen lovili, ale aj zbierali, pričom sa prispôsobovali ročným obdobiam a miestnym zdrojom. Napríklad populácie, ktoré žili v blízkosti mora, sa oveľa viac spoliehali na morské živočíchy a pobrežné rastliny. Spoločenstvá žijúce vo vnútrozemských oblastiach sa naopak viac spoliehali na divoké zvieratá a rastliny z lesnatých oblastí.

Dôkazy objavené počas vykopávok naznačujú, že neandertálci boli schopní hromadiť sezónne zdroje potravy a lepšie sa prispôsobiť svojmu prostrediu. Skúmanie ich chrupu tiež potvrdilo, že jedli rastlinnú potravu, ako sú korene, semená a hľuzy.

Pestrá strava pomohla neandertálcom prežiť drsnú dobu ľadovú. Rozmanitosť potravy im poskytovala prostriedky na prežitie v drsných časoch. Je dokonca možné, že strava neandertálcov bola podobná strave Homo sapiens, čo ukazuje, že rozdiely medzi týmito dvoma druhmi nemuseli byť také výrazné, ako sa doteraz predpokladalo.

Môže to naznačovať, že evolučné rozdiely medzi oboma druhmi zohrávali v ich stravovacích návykoch menšiu úlohu a že životné podmienky, dostupné zdroje a prostredie formovali ich meniaci sa životný štýl. Podobné stravovacie stratégie môžu tiež naznačovať, že neandertálci boli podobne odolní a prispôsobiví ako Homo sapiens, čo im pomohlo prežiť v ťažkostiach doby ľadovej. 

Súvisiace články