Jasno
10°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
NASA priniesla nové poznatky o odvrátenej strane Mesiaca
Zdielať na

NASA priniesla nové poznatky o odvrátenej strane Mesiaca

Pozrite si tiež archívne video o sonde, ktorá má odobrať vzorky z Mesiaca.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako vznikol Mesiac?

Mesiac neskrýva svoju temnú stranu, len nám ukazuje dve rôzne tváre. Strane bližšie k Zemi dominujú sopečné planiny a dávne lávové prúdy, zatiaľ čo odvrátená strana je pokrytá krátermi. Nový výskum naznačuje, že Mesiac sa „obrátil naruby“: ťažšie prvky, ako napríklad titán, prenikli na povrch.

Vedci predpokladajú, že obrovský náraz na odvrátenej strane Mesiaca vyniesol titán na povrch a vytvoril tak tenšiu, aktívnejšiu prednú stranu.

Existuje mnoho teórií o tom, ako Mesiac vznikol, ale najrozšírenejšia je, že obrovský náraz poslal na obežnú dráhu okolo Zeme množstvo úlomkov. Tento materiál sa spojil a vytvoril Mesiac.

Vzorky hornín odobraté počas misií Apollo ukázali na blízkej strane nečakane vysokú koncentráciu titánu. Satelitné pozorovania to potvrdzujú: minerály bohaté na titán sú tam hojnejšie a na odvrátenej strane chýbajú.

Mesiac vznikol rýchlo, pokrytý oceánom roztavenej magmy. Ako sa magma ochladzovala, hustejšie prvky, ako napríklad titán a železo, klesali do vnútra Mesiaca. Neskôr sa však tieto prvky roztavili a vyvrhli späť na povrch ako lávové prúdy bohaté na titán.

Nový výskum naznačuje, že obrovský náraz na vzdialenej strane Mesiaca vytlačil ťažšie prvky na prednú stranu. Analýzou údajov z lunárnej sondy NASA vedci zistili, že minerály oxidu titaničitého a železa migrovali na prednú stranu a postupne klesali dovnútra. To je v súlade s teóriou o náraze, ku ktorému mohlo dôjsť pred viac ako 4,22 miliardami rokov.

Blízka strana, nazývaná Oceanus Procellarum, je nižšie položená, pokrytá lávovými prúdmi a má tenšiu kôru, v ktorej sa koncentrujú prvky bohaté na titán. Na druhej strane vzdialenejšia strana predstavuje úplne iný obraz.

Štúdium oboch strán Mesiaca je kľúčom k pochopeniu toho, ako sa Mesiac formoval a vyvíjal. Výskum by mohol odhaliť tajomstvá tmavej strany Mesiaca a poskytnúť pohľad do minulosti našej slnečnej sústavy.

Súvisiace články