Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Starovekí Egypťania si na hlavu natierali mŕtve myši: Stal sa zázrak
Zdielať na

Starovekí Egypťania si na hlavu natierali mŕtve myši: Stal sa zázrak

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Pre starých Egypťanov hrali vlasy mimoriadne dôležitú úlohu v náboženstve, spoločenskom postavení a osobnej hygiene a pre svoje vlasy by urobili doslova čokoľvek.

Vypadávanie vlasov sa považovalo za hanbu a nepríjemnosť, preto sa na jeho prevenciu a liečbu používalo mnoho techník.

Overené informácie o liečbe vypadávania vlasov v minulosti:

Prírodné prostriedky:

  • Výrobky z henny: Henna sa už od staroveku používala ako farba na vlasy a kondicionér. Niektoré zdroje naznačujú, že môže byť účinná aj proti vypadávaniu vlasov.
  • Ricínový olej: Ricínový olej sa používal na stimuláciu rastu vlasov a prevenciu ich vypadávania a dodnes je obľúbenou metódou.
  • Aloe vera: Gél z aloe vera sa používa na zníženie zápalu pokožky hlavy a stimuláciu rastu vlasov.
  • Cibuľová šťava: cibuľová šťava má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré pomáhajú liečiť infekcie pokožky hlavy, a tým zabraňujú vypadávaniu vlasov.

Aj starí Egypťania mali jedinečné spôsoby liečby vypadávania vlasov, ktoré boli skutočne pozoruhodné a súdiac podľa starovekých písomností aj účinné.

Namiesto tradičných metód sa snažili problém plešatosti liečiť špeciálnou zmesou. Táto zmes pozostávala z tuku, medu a rozomletých mŕtvych myší a po nanesení na pokožku hlavy stimulovala rast vlasov - alebo si to aspoň starí Egypťania mysleli.

Tento zaujímavý prostriedok poukazuje na kreativitu a vynaliezavosť starých Egypťanov, ktorí tento špeciálny odvar pripravovali a používali v boji proti vypadávaniu vlasov. Hoci sa nám to dnes môže zdať zvláštne, staroveké kultúry často pripisovali určitým zvieratám alebo látkam zvláštne vlastnosti.

Niektorí odborníci dokonca predpokladajú, že starí Egypťania verili, že zložky - tuk, med a mŕtve myši - majú nejaké nadprirodzené alebo špeciálne vlastnosti, ktoré podporujú rast vlasov. V tomto svetle vidíme, že starí Egypťania sa uchyľovali nielen k tradičným prostriedkom, ale boli otvorení aj netradičným prístupom pri riešení každodenných zdravotných problémov.

Je to zaujímavý príspevok nielen k nášmu pochopeniu každodenného života starých Egypťanov a ich lekárskych postupov, ale aj k pochopeniu rôznych prístupov rôznych kultúr.

Súvisiace články