Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Tichom oceáne rastie záhadná vec: Zlá správa pre ľudstvo?
Zdielať na

V Tichom oceáne rastie záhadná vec: Zlá správa pre ľudstvo?

Pozrite si tiež archívne video o znečistení Tichého oceánu.

V Tichom oceáne bol objavený rastúci útvar, čo by to mohlo byť?

Hlboko pod Tichým oceánom rastie obrovský geologický útvar, ktorý poháňa sopečná činnosť väčšia ako Veľká Británia. Na prvý pohľad to znie desivo, ale čo to vlastne je? Nachádza sa pod jedným z našich oceánov obrovská sopka?

V NOVEJ ŠTÚDII SA GEOLÓGOVIA TERAZ POKÚSILI ROZLÚŠTIŤ TÚTO ZÁHADU A DOSPELI K ZÁVERU, ŽE VULKANIZMUS VZNIKOL NA ZÁKLADE VIACERÝCH RÔZNYCH IMPULZOV, POČNÚC MIGRÁCIOU DINOSAUROV PO ZEMI.

Na morskom dne sa nachádza nespočetné množstvo podmorských hôr, pohorí a hrebeňov, ako aj veľkých vulkanických štruktúr. Často sa predpokladá, že takéto podmorské útvary vznikli jediným, trochu náhlym sopečným otrasom. Výskum však naznačuje, že Tichý oceán je hraničnou plošinou so zložitejším pozadím. Zdá sa, že tento zvláštny útvar, ktorý sa nachádza na juhozápade oceánu, vznikal milióny rokov pomalou horiacou genézou, ktorá sa odohrávala v štyroch odlišných fázach.

Výskum odhalil, že formovanie tejto zvláštnosti sa začalo v období kriedy, približne pred 120 miliónmi rokov, mohutnou erupciou lávy, ktorá vytvorila sériu morských vrcholov. V druhej fáze, pred 56 miliónmi až 33,9 miliónmi rokov, sa litosféra (vonkajšia skalnatá zemská kôra) pohybovala cez vulkanickú oblasť nazývanú horúci bod Arago, pričom sa vytvorili ďalšie morské vrcholy a niekoľko oceánskych ostrovov. Tieto ostrovy nakoniec erodovali a klesli pod povrch.

Prečo však táto geologická plošina stále rastie pod vodou? V novom období, ktoré práve prebieha, sa na plošine objavili nové sopečné erupcie. Kevin Konrad, geológ z Nevadskej univerzity v Las Vegas, povedal, že ak si zoberiete podrobnú vzorku niektorého z týchto útvarov, uvedomíte si, že sú vlastne vybudované z desiatok miliónov rokov trvajúcich impulzov a nemajú výrazný vplyv na životné prostredie.

Súvisiace články