Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polovica Ameriky je neobývateľná: Dôvod je šokujúci
Zdielať na

Polovica Ameriky je neobývateľná: Dôvod je šokujúci

Pozrite si tiež archívne video o tom, v ktorom kraji je najmenej ľudí na Slovensku.

Rozdelenie obyvateľstva je veľmi nerovnomerné.

Jedným z našich obľúbených predmetov je geografia. Na Zemi je 195 krajín (193 z nich je členom OSN, dve majú štatút stáleho pozorovateľa: Vatikán a Palestína, ktorú väčšina krajín neuznáva) a každá z nich má nejakú neopakovateľnú charakteristiku.

Spojené štáty americké nie sú len vedúcou svetovou vojenskou a hospodárskou mocnosťou (hoci vzmáhajúca sa Čína k tomu určite bude mať čo povedať), ale sú aj obrovskou krajinou z hľadiska svojej geografickej rozlohy. Podľa údajov zo sčítania ľudu v roku 2021 má krajina 332 miliónov obyvateľov, čo je ohromujúce číslo, ale ešte zaujímavejšie je, ako je táto populácia rozmiestnená po krajine:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa History Mystery (@historymysteryog)

Pred objavením kontinentu Európanmi miestne pôvodné obyvateľstvo (vo väčšine jazykov nazývané "Indiáni", pretože Kolumbus sa pomýlil o približne 13 000 km) neviedlo životný štýl ako v mestách: boli to lovci, bojovníci, kočovníci, ktorí žili v súlade s prírodou a putovali nekonečnými americkými prériami.

Osídľovanie kontinentu bol dlhý proces, ktorý trval stovky rokov prisťahovalectva Európanov (a Afričanov a Ázijčanov) a úplne zmenil tvár kontinentu: vznikali veľké mestá.

Rozloženie obyvateľstva je v súčasnosti veľmi nerovnomerné: ak krajinu rozdelíme pomyselnou čiarou na dve časti, približne 80 percent obyvateľstva, teda približne 267 miliónov ľudí, žije vo východnej polovici krajiny a len 20 percent v západnej polovici, pričom aj týchto 20 percent tvorí 12 percent obyvateľstva len dvoch štátov, Washingtonu a Kalifornie, a len 8 percent z celkového počtu obyvateľov žije na obrovskom území uprostred.

V strede sa nachádzajú Skalnaté hory, cez ktoré pravidelne prechádzali kočovní Indiáni, ale kvôli nedostatku vody a kamenistej pôde sú takmer úplne nevhodné na poľnohospodárstvo a civilizácia sa tu nerozvinula v takom rozsahu ako vo zvyšku krajiny.

Súvisiace články