Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V blízkosti severného pólu objavili obrovský cintorín
Zdielať na

V blízkosti severného pólu objavili obrovský cintorín

Pozrite si tiež archívne video o prelete nad severným pólom.

Vedcov na mieste čakalo prekvapenie.

Obrovský cintorín nájdený neďaleko severného pólu skrýva pred vedcami úžasné tajomstvá - je to síce najsevernejšie pohrebisko z doby kamennej, ktoré vedci objavili, ale zároveň je to pravdepodobne najzvláštnejšie pohrebisko na svete. Viac o objave informoval portál Live Science, ktorý tiež uviedol, že na cintoríne sa nenachádzajú žiadne ľudské pozostatky. Pohrebisko je mimochodom staré viac ako 6 000 rokov a podľa predbežných prieskumov to vyzerá, že by sa na ňom mohlo nachádzať 200 hrobov.

Objav je dôležitý aj preto, že ide zrejme o najväčší cintorín v severnej Európe, kde boli kedysi dávno pochovaní členovia lovecko-zberačskej komunity. Vedcov však zarazilo, že to, čo chýbalo, boli kostry. Lokalita bola objavená pred desiatkami rokov vo Fínsku, ale výskum stále pokračuje. Výskumníci zistili, že dôvodom, prečo sa na mieste nenachádzajú žiadne kostry, je kyslosť pôdy, ktorá spôsobila ich veľmi rýchly rozklad.

Odborníci si teda ani predtým neboli úplne istí, či našli pohrebisko, keďže najväčším z mnohých problémov bola absencia kostí, ktoré by vyriešili diskusiu.

Keď ich však vedci porovnali s inými pohrebiskami podobného veku, ktoré sa našli na iných miestach na Zemi, tiež nadobudli podozrenie, že ide skutočne o hroby, a teda o obrovské pohrebisko z doby kamennej, ktoré môže byť najsevernejšie zo všetkých pohrebísk podobného veku. V oblasti sa vykonávajú ďalšie vykopávky s cieľom nájsť stopy po členoch komunity, ktorí tu žili. Z rozloženia jám je však už teraz známe, že zosnulých pravdepodobne pochovávali na boku s nohami hore členovia komunity, ktorá tu žila pred tisíckami rokov

Súvisiace články