Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Duch Kyjeva: Ukrajinský stíhací pilot, ktorý žerie MiGy na raňajky
Zdielať na
Chill

Duch Kyjeva: Ukrajinský stíhací pilot, ktorý žerie MiGy na raňajky

Zdroj: Twitter/Defence of Ukraine

Zrodila sa prvá legenda vojny: ukrajinský stíhací pilot, ktorý zostrelil 6 ruských lietadiel nad Kyjevom za bieleho dňa s oveľa horším vybavením.

Vojna v Európe bola považovaná za súčasť minulosti, ale minulý týždeň, žiaľ, vyliezla z hrobu. Je množstvo vecí, ktoré by sme mohli spomenúť a akonáhle sa boje skončia - a dúfajme, že čo najskôr – bude o tejto téme nepochybne veľa analýz. Existuje však už teraz jeden obzvlášť zaujímavý aspekt, fungovanie nádeje. A nádej niekedy plodí mýtických hrdinov.

Takýto hrdina sa objavil aj v súčasnej vojne, takzvaný

Duch Kyjeva, ukrajinský stíhací pilot, ktorý bojuje proti ruskej presile s oveľa horším lietadlom, a napriek tomu zostrelil šesť lietadiel útočníkov.

Článok The Drive sa na celú záležitosť pozrel bližšie.

Začnime s dôkazmi. Zatiaľ máme k dispozícii niekoľko správ a videí nahraných na sociálne siete (k nim sa vrátime neskôr). Otázkou je, či to dokazuje existenciu Ducha Kyjeva. Vojna stále prebieha a správy o stratách lietadiel je momentálne prinajmenšom ťažké dokázať - to znamená, že vo väčšine prípadov ich nemôžu potvrdiť žiadne dôveryhodné zdroje alebo spoľahlivá tretia strana (medzinárodné médiá). Podľa článku z 25. februára sú známe dve konkrétne straty v súvislosti s lietadlami: strata lietadiel ukrajinských vzdušných síl - dopravné lietadlo An-26 Curl a stíhačka Su-27 Flanker.

Tá druhá bola zostrelená nad Kyjevom. Zaujímavé je, že nie je známe, kto stál za jej zostrelením - podľa ruského ministerstva obrany bola omylom zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, kým ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že to boli Rusi. Až do 25. februára nevieme o ďalšom zostrelenom ruskom lietadle (stíhačkami alebo pozemnou protivzdušnou obranou). Samozrejme, Rusi sa tým určite nebudú chváliť, ale ukrajinská protivzdušná obrana stále funguje, takže nie je vôbec vylúčené, že k takému niečomu prišlo.

To, čo robí existenciu Ducha Kyjeva sporným, je tučný zoznam jeho úspechov šíriaci sa digitálne alebo "klasickým" ústnym podaním. K 25. februáru údajne zostrelil šesť ruských stíhačiek v priebehu 24 hodín (dve Su-35s, jednu Su-27, jednu MiG-29 a dve Su-25). Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že do 25. februára zostrelil desať ruských lietadiel a sedem vrtuľníkov. Pokiaľ ide o lietadlá, podľa The Drive zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že bola v oblasti nasadená stíhačka Su-35. Pokiaľ ide o úspechy samotného Ducha, podľa článku je ich ťažké dosiahnuť.

Legenda tvrdí, že Duch Kyejva lieta na stíhačke MiG-29, ktorá môže byť vybavená až šiestimi riadenými strelami vzduch-vzduch a jej zásoba streliva do 30 mm kanónu je 150 nábojov. Ako je všeobecne známe, stroj má krátky dolet, takže ho je potrebné viackrát natankovať. Na základe toho by na zostrelenie šiestich lietadiel za 24 hodín bolo potrebných viac misií, pričom by si Duch musel presadnúť do už ozbrojených a ku štartu pripravených lietadiel. Okrem toho by tiež nebolo na škodu, ak by všetky zbrane fungovali stopercentne, čiže by produkovali vyššiu mieru zásahov ako je pre tieto systémy typické.

Ukrajinské ministerstvo obrany tiež podporuje tento príbeh nasledujúcim príspevkom:

Text hovorí o "leteckom pomstiteľovi", ktorý sa často vyskytuje nad Kyjevom.

Existenciu Ducha Kyjeva potvrdzujú aj videá nahraté na sociálne siete, ale tie často neukazujú rusko-ukrajinský vzdušný súboj, ale iba ukrajinské MiGy lietajúce spolu. Medzitým sa rozšírilo aj nasledujúce video, ktoré ale bolo vyrobené za pomoci hry s názvom Digital Combat Simulator.

Toto je nahrávka, ktorú preverovala factcheckingová stránka Snopes. Pôvodný tvorca priznal, že ju upravil pomocou vyššie uvedenej simulácie a zamýšľal ju ako vzdanie pocty Duchovi Kyjeva. Ako uvádza v texte nahratom vedľa videa:

"Ak naozaj existuje, nech ho Boh sprevádza, a ak neexistuje, modlím sa, aby bolo viac takých ako on."

Ako teda aj táto situácia dokazuje, nezáleží na tom, aká je pravda, pretože hrdinovia a nádej sú vždy potrební a Ducha Kyjeva je možné považovať za stelesnenie všetkých hrdinských snáh. V tejto podobe skutočne existuje. Pentagon napríklad potvrdil, že Rusi napriek svojej ohromnej prevahe neboli schopní získať leteckú prevahu, čo je, samozrejme, spôsobené skutočne legendárnym úsilím ukrajinských pilotov a protivzdušnej obrany. 

Súvisiace články