Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stoja tanky ešte za niečo? Drony chrániace Ukrajinu môžu poskytnúť odpoveď
Zdielať na
Tech

Stoja tanky ešte za niečo? Drony chrániace Ukrajinu môžu poskytnúť odpoveď

Zdroj: Wikimedia

Turecké protitankové drony boli použité už v niekoľkých vojnových konfliktoch, ale teraz musia dokázať, či obstoja proti vyspelej armáde.

Turecko sa stáva pomaly dronovou veľmocou. V súvislosti s Ukrajinou sa spomína hlavne turecký dron TB2 Bayraktar, ktorý môže byť vybavený protitankovými zbraňami. Podľa webovej stránky výrobcu je TB2 taktické bezpilotné lietadlo, ktoré dokáže operovať v stredných výškach (Medium Altitude Long Endurance/MALE) a disponuje veľkou letovou vytrvalosťou. Je ideálnou platformou pre prieskumné a spravodajské misie, zároveň je však uspôsobené aj na nesenie zbraní typu vzduch-zem. Jeho spoľahlivosť zabezpečujú tri autopilotové systémy a má za sebou viac ako 400 tisíc letových hodín. Bayraktar TB2 je prvý turecký dron, ktorý Turecko exportuje a okrem nich ho používajú aj Katar, Ukrajina a Azerbajdžan.

Pokiaľ ide o základné údaje, stroj vydrží vkuse vo vzduchu až 27 hodín a už spomínané tri autopilotné systémy znižujú pravdepodobnosť jeho zlyhania. Lietadlo má komunikačný dosah viac ako 300 km a dokáže lietať aj bez pomoci GPS. Jeho rýchlosť sa pohybuje od 70 do 120 uzlov a môže byť na neho pripojených až 150 kg vybavenia.

Dron sa nedávno preslávil svojimi protitankovými schopnosťami, čo je obzvlášť zaujímavé v kontexte súčasnej ruskej invázie, pretože Rusi silne stavajú na týchto obrnených vozidlách - krajina má až 2 840 tankov. Ukrajina nedávno získala niekoľko týchto dronov - v roku 2019 kúpila od Baykaru šesť kusov TB2 za 69 miliónov dolárov - z ktorých prvý prišiel do ukrajinského námorníctva v júli minulého roka. V októbri Ukrajinci nasadili tieto bezpilotné lietadlá proti Ruskom podporovaným separatistom v Donbase. Ukrajinská vláda sa rozhodla kúpiť ďalších 24 dronov a odvtedy sa dohodla s Tureckom na ich spoločnej výrobe v ukrajinskom závode.

Takže poznáme technické schopnosti dronov a vieme, že Ukrajina sa vyzbrojila týmito zariadeniami. Otázkou je, čo dokážu v reálnych podmienkach. Vieme, že Turci ich v poslednej dobe úspešne využili proti sýrskym aj kurdským silám, ale v súčasnosti je o niečo zaujímavejší arménsko-azerský konflikt a vojna v Náhornom Karabachu v roku 2020. V tom čase ho azerbajdžanské sily používali proti Arménom - a cieľom TB2 Bayraktaru boli ruské tanky a systémy protivzdušnej obrany. Druhá vec je, že vybavením Arménov, boli aj keď väčšinou ruské, ale zastarané zariadenia.

V súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine už vieme z príspevku Ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku, že boli nasadené drony. A keďže proti sebe bojujú dve moderné, relatívne dobre vyzbrojené armády, môžu sa skutočne prvýkrát predviesť. Dokonca sa môže rozhodnúť, či moderné technológie z vojny založenej na tankoch (zdedených z minulého storočia) spravia minulosť. Odpoveď na tieto otázky je stále nejasná z mnohých dôvodov – po prvé, vojna stále prebieha, takže pravdivosť správ o víťazstvách a stratách je v súčasnosti ťažké overiť. Ruské štátne médiá napríklad tvrdia, že ich armáda zlikvidovala štyri takéto drony, čo však nie je dokázané.

Podľa expertov, ktorých oslovili Breaking Defense, drony prvýkrát čelia vyspelejšej armáde, navyše ani Rusi v posledných rokoch nesedeli so založenými rukami, ale veľmi dôsledne študovali ich schopnosti a analyzovali vyššie uvedené vojnové konflikty. Dokonca Rusi nielen vyvinuli metódy proti dronom, ale boli vyškolení aj na to, ako proti nim bojovať, uvádza Washington Post.

Podľa odborníkov, ktorí hovorili s Breaking Defense, ruská armáda predtým uviedla, že z týchto dronov nemá obavy, pretože súčasné moderné systémy (radary včasného varovania, pokročilá armádna elektronika a protivzdušná obrana) sú schopné minimalizovať hrozbu, ktorú predstavujú tieto zariadenia - to znamená, že moderná ruská armáda je pripravená na drony, na rozdiel od starších sovietskych zariadení používaných napríklad Arménmi. Preto skutočnosť, že drony (a systémy Javelin) budú stačiť proti ruským tankom, môže otestovať až prax. Už teraz je však jasné, že ako vždy vo vojenskej technológii, po vzniku novej zbrane nasleduje vývoj nových obranných riešení.

Súvisiace články