Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podrobná mapa udalostí na Ukrajine
Zdielať na
Tech

Podrobná mapa udalostí na Ukrajine

Zdroj: SITA

Rusko vo štvrtok ráno zaútočilo na Ukrajinu a mapa Live Universal Awareness Map ukazuje, čo sa práve deje v krajine v takmer reálnom čase.

Ak chcete získať viac aktuálnych informácií o udalostiach na Ukrajine, mali by ste sledovať Live Universal Awareness Map, ktorá informuje o vojnových aktoch na Ukrajine v reálnom čase na základe overených príspevkov na Twitteri.

Mapu vytvorili v roku 2014 Alexander Bil'chenko a Rodion Rozhkovskij, aby poskytli rozsiahle informácie o udalostiach na Ukrajine a odvtedy sa ich operácie rozšírili o Sýriu, Palestínu a správy súvisiace s ISIS.

"V Liveuamap používame vlastné softvérové nástroje, ako je umelá inteligencia, ktorá monitoruje web, aby sme našli najdôležitejšie správy, ktoré naši odborní analytici kontrolujú,"

- píšu a dodávajú, že redakčný tím potom rozhodne, aké informácie sa umiestnia na mapu.

liveuamap.com

​Kliknutím na rôzne ikony na mape uvidíte popis udalosti v angličtine vpravo a kliknutím na znamienko "zdroj" zobrazíte pôvodnú položku. Keďže tieto zvyčajne pochádzajú z Twitteru, môžete si dokonca preložiť príspevky do slovenčiny pomocou automatického prekladača sociálnej siete, hoci to často posúva hranice zrozumiteľnosti. Viac o tom, ktorá ikona čo znamená zistíte kliknutím na "Key" v pravom hornom rohu stránky, ale vo väčšine prípadov ide o celkom zrozumiteľné piktogramy.

Okrem prehliadača je mapa k dispozícii aj vo forme aplikácií pre Android a iOS, ktoré si môžete stiahnuť tu a tu. Pretože stránka je v súčasnosti dosť vyťažená, môže sa vám pri prvom načítaní zobraziť chybové hlásenie, takže možno budete musieť stránku niekoľkokrát aktualizovať. 

Súvisiace články