Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Objavili lebku dinosaura starú 72 miliónov rokov: Váži 272 kíl
Zdielať na

Objavili lebku dinosaura starú 72 miliónov rokov: Váži 272 kíl

Zdroj: FreePik

V kanadskej Alberte objavili podľa odhadov tristo mŕtvych pachyrhinosaurov. Teraz sa našla lebka dospelého jedinca.

V oblasti Severnej Ameriky sa nedávno podaril vzrušujúci objav, pri ktorom sa našlo doteraz najväčšie množstvo pozostatkov dinosaurov: lebka vážiaca 272 kilogramov. Fosília stará 72 miliónov rokov bola z náleziska v Alberte prevezená do Múzea dinosaurov Philipa J. Currieho v Kanade. Fosília patrila pachyrhinosaurovi, ktorý spolu so svojimi druhmi žil v Severnej Amerike v období neskorej kriedy, informuje portál Interesting Engineering.

Zviera nemalo rohy, namiesto nich mu z lebky pri nose a nad očami vyčnieval veľký kostený hrbol. Výskumníci tvrdia, že vďaka tomu boli takí jedineční, že ak by narazili na takúto lebku, okamžite by vedeli, že patrí takémuto primitívovi.

Podľa The Canadian Press boli pachyrhinosaury bylinožravce, veľkosťou porovnateľné so slonmi a nosorožcami indickými. Tieto zvieratá migrovali cez neúrodné územia dnešnej Alberty približne pred 70 miliónmi rokov. Hoci sa zatiaľ našli len lebky dvoch dospelých jedincov, odborníci tvrdia, že predchádzajúce vykopávky naznačujú, že v tejto oblasti zahynulo za záhadných okolností približne tristo týchto dinosaurov.

Lebka bola nájdená naznak, vďaka čomu to vyzerá, akoby zviera ležalo na chrbte.

O tom, že ide o husto osídlené miesto, vedci až do 80. rokov minulého storočia nevedeli. Hoci sa tu prvé kosti našli už v 50. rokoch 20. storočia, paleontológia bola v tom čase tak v plienkach, že si hodnotu lokality uvedomili až o niekoľko desaťročí neskôr. Podľa meraní sa na jednom štvorcovom metri mohlo nachádzať 100 - 300 kostí.

Súvisiace články