Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Prekvapujúci objav na Marse: Kľúč k životu na červenej planéte?
Zdielať na

Prekvapujúci objav na Marse: Kľúč k životu na červenej planéte?

Pozrite si tiež archívne video o simulovanej misii na Mars.

Kamery opäť zaznamenali na Marse niečo zvláštne.

Záujem o Mars neutícha, a tak nás NASA informuje o najnovších novinkách. Marsovský rover Perseverance skúma vzorky s cieľom konečne objasniť veľkú záhadu, o ktorej už hovoria milióny ľudí na Zemi: či na Marse existoval život a čo spôsobilo zmenu klímy planéty.

Otázok je veľmi veľa, ale vďaka týmto vzorkám, sme čoraz bližšie k odpovediam.

Na povrchu Marsu sa našla záhadná diera, ktorá by čoskoro mohla poskytnúť viac.

Sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nedávno zaznamenala diery v planéte, ktoré by potenciálne mohli viesť do marťanského "podzemia", kde by sa mohli nájsť ďalšie stopy o tom, čo sa mohlo stať s planétou. Tieto malé strešné okná by mohli viesť k podpovrchovým lávovým rúram. Tam dokonca mohol prežiť život, ak na planéte kedysi existoval, pretože tieto malé tunely poskytujú chránené prostredie pred divokými teplotnými výkyvmi planéty.

Tieto oblasti sú chránenými zákutiami Marsu, práve nájdený otvor má priemer len niekoľko metrov, ale mohol by skrývať labyrint lávových chodieb pod povrchom, svet na Marse, ktorý ľudstvo nikdy nepoznalo.

A tieto miesta by tiež mohli pomôcť vytvoriť stabilnejšie prostredie na Marse pre budúcich astronautov zo Zeme. Tieto miesta by teda mohli byť ideálne na dlhodobejšie obývanie ľuďmi, aspoň tak sa odborníci domnievajú, ako to naznačujú podobné štruktúry nájdené na Mesiaci.

TAKTO VYZERÁ SPOMÍNANÁ DIERA:

Súvisiace články