Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Konečne sa objavil: Prvýkrát na Marse, svetová senzácia
Zdielať na

Konečne sa objavil: Prvýkrát na Marse, svetová senzácia

Pozrite si tiež archívne video o vrtuľníku Ingenuity na Marse.

Odborníci tento jav spozorovali na Marse po prvýkrát.

Projekt NASA na Marse sa teší obrovskej popularite, vďaka vedeckým objavom sa NASA z hľadiska zviditeľnenia o to viac priblížila k Zemi. Niet divu, že o Marse v poslednom čase hovorí každý, dokonca aj Elon Musk. A marsovské rovery NASA Perseverance a Curiosity sú na skutočnej sci-fi misii, pričom veľmi dôležitým cieľom projektu je konečne nájsť nejaké známky života na červenej planéte.

Chcú tiež zistiť, kedy a prečo sa klíma Marsu stala takou extrémnou a kde kedysi tiekli veľké marsovské rieky.

ALE SÚ TU AJ ĎALŠIE ZAUJÍMAVÉ FAKTY.

Na Marse sa našlo niečo, čo sa v takejto podobe ešte nikdy predtým nezistilo.

Na Olympus Mons, najvyššej sopke v Slnečnej sústave, ktorá je vysoká neuveriteľných 21 000 metrov a má priemer viac ako 500 kilometrov, bol objavený ľad. Len pre predstavu, najväčšia sopka na Zemi je Mauna Kea, ktorá je vysoká 9 000 metrov a má priemer (len) 120 kilometrov.

Sonda CaSSiS pozoruje Mars od apríla 2018 a zhotovuje farebné snímky jeho povrchu s vysokým rozlíšením. Teraz medzinárodný tím objavil námrazu. Predtým však neočakávali, že by tu mohli pozorovať tvorbu námrazy na Marse, keďže sa nachádzajú v zemepisnej šírke, kde je povrchová teplota vysoká vďaka bohatému slnečnému žiareniu.

Výskumný tím tiež pozoroval, že tieto námrazy sú zistiteľné len na krátky čas, len niekoľko hodín okolo východu Slnka. Škvrny námrazy pokrývali rozsiahle oblasti veľmi riedko. Vedci teraz budú pátrať po zdroji tohto vodného cyklu na červenej planéte.

TU SÚ ÚŽASNE VEĽKÉ OLYMPUS MONS:

Súvisiace články