Jasno
23°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Pod cintorínom vedľa pyramídy v Gíze sa skrýva obrovská stavba
Zdielať na

Pod cintorínom vedľa pyramídy v Gíze sa skrýva obrovská stavba

Pozrite si tiež archívne video o otvorení pyramídy.

Vedcom sa podaril obrovský objav a bude to vzrušujúce.

V piesku v blízkosti egyptských pyramíd sa ukrýva nespočetné množstvo stavieb a štruktúr a výskumníci a vedci ich neustále odkrývajú. A hlbiny piesku ukrývajú ešte mnoho ďalších tajomstiev, pričom Netflix nedávno odvysielal dokumentárny film o vykopávkach, ktoré prebiehajú v súčasnosti. V tomto dokumente sa hviezdni egyptskí archeológovia vydali do hlbín zeme, aby okrem iného otvorili doteraz nedotknutý sarkofág.

Fantastické zábery zo streamovacej služby ukázali, že egyptská archeológia má stále čo objavovať. A prekvapivo medzi ne môžu patriť aj skryté pyramídy. Po stopách k nim pátra napríklad Zahi Havas, čo bolo v relácii tiež ukázané.

Práve bol ohlásený ďalší úžasný objav.

Vo vedeckom časopise Archaeological Prospection sa dočítate, že odborníci identifikovali akúsi anomáliu pod cintorínom vedľa pyramíd v Gíze. Cintorín je starý tisíce rokov a nachádzajú sa na ňom členovia kráľovskej rodiny spolu s vysokopostavenými svetskými pánmi s tisíckami väzieb na kráľovskú rodinu.

Uprostred cintorína sa môžu nachádzať šachty vedúce do ďalších pohrebných komôr pod pieskom. Vedci identifikovali stavebnú štruktúru v tvare písmena L spojenú s ďalšou väčšou štruktúrou. Tieto štruktúry sa nachádzajú niekoľko metrov pod pieskom, ale zatiaľ nie je známe, čo by mohli ukrývať, pretože to si bude vyžadovať seriózne vykopávky v najbližšom období.

Predpokladá sa, že v hĺbke 10 metrov by sa mohla nachádzať hrobka a že druhá štruktúra je vchodom do nej. Zistili sa teda múry komplexu, ale ešte sa musí zistiť, či ich stavitelia vyplnili pieskom.

Ďalšie podrobnosti vrátane fotografií nálezu:

Súvisiace články