Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
O tejto zvrátenosti šialeného faraóna mlčia aj knihy dejepisu
Zdielať na

O tejto zvrátenosti šialeného faraóna mlčia aj knihy dejepisu

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Šialený panovník Pepi II. zaviedol počas svojej vlády niekoľko desivých pravidiel.

Pepi II., egyptský faraón Starej ríše, nastúpil na trón, keď mal len šesť rokov. Jeho vláda sa považuje za najdlhšiu v histórii, podľa niektorých zdrojov dosiahla 94 rokov. Okrem pozoruhodného maratónu vládnutia sa Pepi II. spomína aj pre svoje zvláštne správanie. Svedčí o tom zachovaný list, ktorý poukazuje na jeho bizarné rozhodnutia a duševné rozpoloženie.

Pepi II. nenávidel muchy a na boj proti nim používal nezvyčajné metódy. Svojich otrokov nechal natierať medom, aby pôsobili ako mucholapky. Výsledkom bolo, že v každej miestnosti jeho paláca boli k dispozícii otroci natretí medom, aby prilákali muchy a odlákali ich od jedla.

Pepi tiež nariadil, aby boli otroci neustále k dispozícii, natretí sladkým, lepkavým medom úplne nahí. Faraón tak dúfal, že hmyz zaútočí na nich a odvráti pozornosť od seba. Na otrokov často útočili muchy, čo malo za následok uštipnutia, vriedky a rany. Pepi však zostal útokmi hmyzu relatívne nedotknutý.

V dôsledku takýchto praktík je pravdepodobné, že mnohí otroci čoskoro zomreli na choroby prenášané hmyzom, napríklad maláriu. Okrem toho spôsobovalo vážne problémy aj strašné svrbenie.

Je dôležité poznamenať, že nie všetci Egypťania vnímali muchy rovnako a mnohí oceňovali rýchlosť a vytrvalosť hmyzu, pričom tieto vlastnosti považovali za symboly odolnosti a vytrvalosti. Vojaci, ktorí takéto vlastnosti preukázali na bojisku, dostávali ako uznanie zlaté muchy. Okrem toho sa vyrábali mušie amulety zo zlata, striebra, kostí, lazulitu, karneolu a ametystu, z ktorých niektoré sa našli v hrobke kráľovnej Ahhotep. Nosenie muších amuletov sa považovalo za prostriedok ochrany pred uštipnutím hmyzom alebo na odpudzovanie múch, čo bolo humánnejšie a ľudskejšie zaobchádzanie so zvieratami ako medom natretá ľudská pasca.

Pozrite si tento bláznivý nápad na vlastné oči v nasledujúcom videu:

Súvisiace články