Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Objavili konečne hrobky Kleopatry a Marka Antonia?
Zdielať na

Objavili konečne hrobky Kleopatry a Marka Antonia?

Pozrite si tiež archívne video o tom, prečo sa zabila Kleopatra.

Miesto posledného odpočinku tohto páru sa hľadá už celé stáročia.

Pod kolosálnym starovekým egyptským chrámom zasväteným bohu Osirisovi bol nedávno znovuobjavený záhadný tunel, ktorý nebol videný celé stáročia - s divokými špekuláciami, že vedie k dávno stratenej hrobke Marka Antonia a Kleopatry.

Hoci tieto odvážne tvrdenia môžu byť prehnané, nie je to prvýkrát, čo archeológovia naznačujú, že v tomto starovekom meste sa môže nachádzať hrobka: v egyptskej Alexandrii pri chráme Taposiris Magna Osiris na egyptskom pobreží bol objavený 1 305 metrov dlhý tunel vytesaný do skaly približne 13 metrov pod povrchom.

Tunel nedávno objavila archeologická misia univerzity v San Domingu v Dominikánskej republike - Egypte, uvádza sa vo vyhlásení egyptského ministerstva cestovného ruchu a starožitností.

Dr. Kathleen Martins, vedúca vykopávok, opísala nález ako "inžiniersky zázrak" a uviedla, že architektonické riešenie tunela je veľmi podobné tunelu Eupalinos v Grécku, 1 036 metrov dlhému starovekému tunelu, ktorý viedol ako vodovod cez horu Kastro, než sa zrútil.

Výskum ukázal, že túto oblasť egyptského pobrežia zasiahlo v rokoch 320 n. l. až 1303 n. l. najmenej 23 zemetrasení, ktoré podľa archeológov viedli k zrúteniu tunela.  Dr. Martins a jeho tím už niekoľko rokov skúmajú ruiny v okolí Taposiris Magna: lokalitu tvoria ruiny starovekého egyptského mesta, ktorého centrom sú pozostatky Osirisovho chrámu.

Od roku 2009 sa objavujú špekulácie, že v Taposiris Magna sa nachádzajú hrobky Marka Antonia a Kleopatry VII, posledného vládcu Ptolemaiovho kráľovstva, ktorý vládol Egyptu v rokoch 51 pred n. l. až 30 pred n. l. Ich vzťah preslávila tragédia Williama Shakespeara a podľa grécko-rímskeho historika Plutarcha boli títo dvaja osudoví milenci pochovaní spolu,

V roku 2009 sa v chráme Taposiris Magna našla séria artefaktov, ktoré naznačovali, že hrobka tohto páru sa nachádza neďaleko. Boli medzi nimi mince s Kleopatriným menom a časti masky, o ktorej sa predpokladalo, že predstavuje Marka Antonia. Doktor Martins odvtedy potvrdil, že verí, že Antonius a Kleopatra sú pochovaní v tej istej hrobke, ktorá sa môže nachádzať v blízkosti chrámu Taposiris Magna.

Akokoľvek je lákavé špekulovať, je nepravdepodobné, že tento tunel vedie k dávno stratenej hrobke. Je však možné, že ďalšie archeologické práce v oblasti Taposiris Magna jedného dňa odhalia miesto tohto mimoriadne dôležitého pohrebiska.

Súvisiace články