Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrozí nám nebezpečie? Jeden z kontinentov sa asi roztrhne
Zdielať na

Hrozí nám nebezpečie? Jeden z kontinentov sa asi roztrhne

Pozrite si tiež archívne video o desivej trase v Himalájach.

Deje sa s našou Zemou práve teraz niečo nebezpečné?

Vysoké vrcholy Himalájí sú hotovým geologickým bojiskom: pomaly sa pohybujúca zrážka tektonických dosiek v Indii a Eurázii. Všetko to začalo pred 60 miliónmi rokov, keď sa India, vtedy ostrov, vtlačila do Eurázie, ohla povrch a vytvorila najvyššie pohoria na Zemi. Pod nimi sa skrývajú desiatky kilometrov tektonických manévrov, ktoré sú hnacím motorom tohto stretu - a skrývajú rôzne záhady.

Kontinentálne tektonické platne sú na rozdiel od svojich oceánskych príbuzných hrubé a majú vysoký vztlak, takže sa pri zrážkach len tak ľahko neponoria do zemského plášťa. Niektorí vedci sa domnievajú, že indická doska odoláva ponoreniu do plášťa a naďalej sa horizontálne posúva pod Tibet. Iní sa domnievajú, že najpružnejšia časť indickej dosky sa pri náraze zvlní ako koberec pozdĺž prednej hrany, čo uľahčí spodnej polovici dosky ponoriť sa do hlbín.

Teraz sa však objavila nová štúdia, ktorá vysvetľuje scenár, podľa ktorého sa v priebehu procesu časť indickej dosky odlupuje, keď sa pod ňu posúva euroázijská doska, a hustá spodná časť sa odlupuje zhora. V štúdii sa našli aj dôkazy o vertikálnom zlomení a prasknutí na hranici medzi odlupujúcou sa časťou dosky a jej neporušeným susedom. Znamená to teda, že pod Indiou mohlo dôjsť k rozštiepeniu zeme.

Nevedeli sme, že kontinenty sa môžu takto správať, a to je pre vedu o pevnej zemi celkom zásadné

 - hovorí Douwe van Hinsbergen, geodynamik z Utrechtskej univerzity.

Predbežný výtlačok, ktorý bol prezentovaný na konferencii Americkej geofyzikálnej únie v decembri 2023 a zverejnený online, pomôže vedcom lepšie pochopiť vznik mohutných Himalájí a možno aj nebezpečenstvo zemetrasení v tomto regióne.

 

Súvisiace články