Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Existuje ôsmy kontinent, o ktorom ste nikdy nepočuli
Zdielať na

Existuje ôsmy kontinent, o ktorom ste nikdy nepočuli

Pozrite si tiež archívne video o tom, či vznikol siedmy svetadiel.

Tím vedcov zmapoval záhadný kontinent podrobnejšie ako kedykoľvek predtým.

V škole nás učili, že existuje sedem kontinentov, ale táto informácia je nesprávna.

Zealandia existuje už dobrých 60 miliónov rokov a približne v rovnakom čase sa oddelila od superkontinentu Gondwana. Dlho bola takmer úplne ponorená a za kontinent bola oficiálne uznaná až v roku 2017. Teraz však, aspoň z výskumného hľadiska, ožíva: stala sa prvým kontinentom, ktorý bol kompletne zmapovaný, a boli objavené niektoré nové tajomstvá.

Vytvoriť kompletnú mapu kontinentu bolo náročné aj pred oficiálnou existenciou Zealandie; všetky kontinenty Zeme majú podmorské, ťažko preskúmané šelfy, čo znamená, že geologické mapy povrchu planéty sú do istej miery neúplné. Keďže 95 percent Zealandie je pod vodou, táto oblasť je na vrchole zoznamu náročnosti.

Našťastie to výskumníkov neodradilo. Na základe štúdie uverejnenej v roku 2019 medzinárodný tím vedcov úspešne dokončil mapovanie kontinentu s rozlohou 5 miliónov km2.

"Sme presvedčení, že Zealandia je prvým kontinentom, ktorého podložie, sedimentárne panvy a vulkanické horniny boli kompletne zmapované až po hranicu kontinentov a oceánov."

- píše tím v dokumente, v ktorom opisuje mapovanie a jeho výsledky.

Predchádzajúcim výskumom sa zistilo, že kôra Zealandie je tenšia ako kôra väčšiny ostatných kontinentov, ale nebolo jasné, čo tento proces stenčovania spôsobilo. Nová štúdia použila magnetické prieskumy na odhalenie potenciálne explozívnej príčiny - čadičové lávové horniny naznačujú, že tu kedysi bola obrovská vulkanická oblasť.

Predpokladá sa, že táto oblasť vybuchla pred 100 až 60 miliónmi rokov, približne v čase, keď sa Zealandia odtrhla od Gondwany.

"Počas tohto obdobia trvajúceho najmenej 40 miliónov rokov sa roztavená magma vylievala z trhlín a puklín, keď sa kontinent rozťahoval a stenčoval ako cesto na pizzu,"

vysvetlil vo vyhlásení hlavný autor Nick Mortimer.

Spoluautorka Wanda Stratford dodala:

"Doteraz sa úloha magmy pri rozpade Gondwany podceňovala. Teraz vidíme, že pokrývajú 250 000 km2 kontinentu - oblasť o veľkosti samotného Nového Zélandu".

Vďaka datovaniu veku a chemickej analýze odhaľuje kompletná mapa aj úplný obraz ďalšej kľúčovej časti histórie Zealandie - jej štyritisíc kilometrov dlhého žulového hrebeňa. Predpokladá sa, že transkontinentálny žulový pás, nazývaný Medianský batolit, je starý 250 až 100 miliónov rokov.

Pokiaľ ide o ďalší postup pre Zélandiu, Mortimer má niekoľko nápadov:

 "Hoci je tento kontinent ako prvý úplne zmapovaný až po jeho podmorské okraje, stále je pred nami veľa prieskumu a objavov. Nielen to, kde sa nachádza, ale aj to, kedy, ako a prečo sa odohrali hlavné geologické udalosti, ktoré formovali náš kontinent."

 

Súvisiace články