Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vo vesmíre sa šíri podivný zápach: Odborníci nevedia z čoho
Zdielať na

Vo vesmíre sa šíri podivný zápach: Odborníci nevedia z čoho

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako vyzerá Mars vo farbách.

Prečo astronauti vo vesmíre cítia zvláštne pachy, je veľkou záhadou.

V priebehu rokov si astronauti vyskúšali, ako to vo vesmíre naozaj vonia. Prirovnávali to k horúcemu kovu, spálenému mäsu, spálenému pečivu, použitému strelnému prachu a zváraniu kovov, ale väčšina z nich cítila niečo úplne iné.

MNOHÍ ĽUDIA CÍTIA HOVÄDZIE MÄSO, ČO JE ÚPLNE NEPOCHOPITEĽNÉ, NEVIEME, PREČO VO VESMÍRE VONIA STEAK.

Jedna z teórií hovorí, že je to dôsledok ultrafialových lúčov zo Slnka, ktoré chemicky reagujú s kyslíkom vznášajúcim sa okolo Medzinárodnej vesmírnej stanice. Ďalšia tvrdí, že pochádza z hviezdnych výbuchov. Keď hviezdy takpovediac umierajú, vznikajú z nich nepríjemne zapáchajúce molekuly známe ako polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sa nachádzajú v uhlí, potravinách a rope. Miranda Nelson, manažérka misie Mission Control pri výstupe do vesmíru v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA v Houstone, však tvrdí, že pri oboch možných vysvetleniach chýbajú údaje z oficiálnych štúdií, uvádza denník Daily Star.

Astrofyzik Ofek Birnholtz všetkých informoval, že nikto priamo nevdychoval vesmírny zápach, pričom astronauti sú ukrytí vo vesmírnych lodiach, skafandroch a vesmírnych staniciach, pretože priame vystavenie by ich prirodzene zabilo. Skafandre zvyčajne páchnu plastom, ale keď sa astronauti vrátili z vesmírnych prechádzok so zloženými prilbami, opakovane sa sťažovali, že cítia zvláštny zápach. 

Najlepší opis, ktorý ma napadá, je, že je to pomerne príjemný, sladký kovový pocit. Pripomenulo mi to moje vysokoškolské časy, keď som celé hodiny pracoval s oblúkovým zváračským horákom, aby som opravil ťažké zariadenia pre ťažbu dreva. Pripomínalo mi to príjemný sladko voňavý zváračský dym. To je vôňa vesmíru

- napísal Don Pettit, astronaut americkej vesmírnej agentúry, vo svojom blogu.

Pravdu sa bežný človek nikdy nedozvie, ale o vesmíre opäť vieme viac.

Súvisiace články