Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Objavili záhadnú pyramídu: Archeológovia nemohli uveriť tomu, čo našli
Zdielať na
Video

Objavili záhadnú pyramídu: Archeológovia nemohli uveriť tomu, čo našli

Zdroj: YouTube/Biblewalks

Nedávne vykopávky odhalili malú, ale robustnú pyramídu na šokujúcom mieste. Prináša najnovší objav nové odpovede alebo otázky?

Horvat Midras, asi 15 km juhozápadne od mesta Bejt Šemeš, je archeologická lokalita v národnom parku Adullam Grove, ktorý je izraelskou prírodnou rezerváciou. Táto oblasť je kľúčovým miestom pre pochopenie histórie vidieckych osád v rímskom období.

VYKOPÁVKY NA LOKALITE ODHALILI CHRÁM Z BYZANTSKÉHO OBDOBIA, POHREBNÉ JASKYNE, KTORÉ POUŽÍVALI POVSTALCI POČAS POVSTANIA BAR KOCHBY, TUNELY, JASKYŇU KOLUMBÁRIUM A POHREBNÚ PYRAMÍDU.

Hoci lokalita nebola nikdy dôkladne preskúmaná, štúdium umelých dutín vykopaných v podzemí a malé vykopávky odhalili, že ranorímske osídlenie bolo väčšie a prosperujúcejšie ako neďaleké vidiecke osady. Archeologické dôkazy podporujú hypotézu, ktorú predložili niektorí vedci, že lokalitu opätovne založil kráľ Herodes, ktorého rodina pochádzala z Idumbie.

Judejci zrejme začali stavať hrobky s pyramídovými vrcholmi na konci obdobia Prvého chrámu a počas obdobia Druhého chrámu, a to napriek väčším a známejším rozmerom ich veľkých egyptských náprotivkov. Podľa Knihy prvých Makabejcov Šimon Makabejský postavil neďaleko Modiinu pamätník, ktorý obsahoval "sedem pyramíd oproti sebe pre jeho otca, matku a štyroch bratov", ktorí všetci zahynuli v povstaní proti Seleukovcom.

NEČAKAJTE VŠAK NIČ, ČO BY SA PODOBALO VEĽKEJ PYRAMÍDE V GÍZE. IDE TOTIŽ O INÝ DRUH PYRAMÍDY, O PYRAMÍDU SO SCHODMI, MASÍVNEJŠIU A PODSTATNE MENŠIU AKO EGYPTSKÁ.

O pôvodnej výške pyramídy panujú nejasnosti, ale základňa je štvorcová a podopierajú ju zhruba 10 m vysoké, päťposchodové bloky z hrubo opracovaného vápenca. Archeológ Boaz Zissu z Bar Ilanovej univerzity vo svojej štúdii navrhol, že monument musel byť v čase dokončenia vysoký 4,8 m. V súčasnosti je pyramídová stavba vysoká približne 3,5 metra.

Archeológovia zistili, že mesto prekvitalo od neskorého perzského alebo helenistického obdobia (4. storočie pred n. l.) do rímskeho obdobia, teda pred povstaním Bar Kochby.

Súvisiace články