Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tajomné hrobky v Japonsku: Vstup prísne zakázaný!
Zdielať na
Video

Tajomné hrobky v Japonsku: Vstup prísne zakázaný!

Zdroj: YouTube/BBC Reel

V Japonsku sa našli hroby ohromujúcich rozmerov a vzhľadu.

Nie je prekvapujúce, že v mnohých častiach sveta si panovníci pred stovkami či dokonca tisíckami rokov stavali hrobky, ktoré hlásali ich veľkosť alebo možno signalizovali akýsi vstup do večného života ešte dlho po ich smrti. To je prípad egyptských pyramíd, ale aj ich čínskych náprotivkov, z ktorých najväčšia, hrobka Čchin Š’-chuang-tiho, je stále príliš malá na to, aby ju vedci mohli otvoriť z obavy, že sa nepodarí náležite zachovať predmety, ktoré sa v nej nachádzajú.

Málokto to vie, ale obrovské hrobky sa nachádzajú aj v Japonsku, a to aj v blízkosti mesta Osaka, uprostred mrakodrapov a obytných domov. Tieto zemné mohyly alebo hrobky sa nazývajú kofun a nachádzajú sa v mnohých častiach Japonska. Mohyly majú okrúhly alebo netradičný tvar kľúčovej dierky s hromadami zeminy navŕšenými okolo centrálnej vymurovanej hrobk, a sú aj dnes ohromujúcou atrakciou.

Archeológovia objavili v regióne Osaka takmer sto takýchto kofunov.

Najväčšou je hrobka cisára Nintoku, ktorá je obklopená aj vodnými priekopami. V kofunoch sa pochovávali nielen cisári, ale aj šľachta miestnej spoločnosti. Kofuny boli obklopené množstvom menších sôch, nazývaných haniwa. Existujú aj početné legendy, podľa ktorých napríklad v hrobke cisára Nintoku mohlo ležať viacero kráľov, čo však nie je potvrdené a posledné tvrdenie sa objavuje až v neskorších záznamoch.

HROBKY SÚ NEPRÍSTUPNÉ, TAKŽE POTRVÁ EŠTE DLHO, KÝM SA DOZVIEME, KTO JE POCHOVANÝ V OBROVSKÝCH KOPCOCH ZEME.

Súvisiace články