Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V tajnej dutine pyramídy v Gíze sa niečo skrýva: Je nedostupná pre vedcov
Zdielať na
Video

V tajnej dutine pyramídy v Gíze sa niečo skrýva: Je nedostupná pre vedcov

Bola by to obrovská senzácia, keby sa podarilo nájsť to, čo odborníci predpokladajú, že sa v dutine nachádza.

Veľká pyramída v egyptskej Gíze je jednou z najzáhadnejších stavieb na svete, ktorá skrýva mnohé tajomstvá pred vedcami a odborníkmi, ktorí robia všetko pre to, aby odhalili obrovské tajomstvá stavby a ohlásili obrovský objav, možno jediný za celú generáciu. A je teraz ten správny čas na to, aby sa to podarilo? Určite by mohol byť, pretože v pyramíde bolo objavených niekoľko tajných dutín, ktoré ešte neboli preskúmané,

ale predpokladá sa, že je to aj miesto faraónovej hrobky.

Vedci chcú pomocou veľmi výkonného a citlivého skenovacieho prístroja zistiť, čo sa v týchto dutinách nachádza, pretože zatiaľ nevedia, čo sa na mnohých miestach jedného z posledných veľkých divov staroveku skrýva. Predtým už skúmali tieto tri dutiny a hoci nepoznajú ich presnú funkciu, predpokladajú, že v jednej z nich by sa mohol nachádzať sarkofág mocného panovníka, faraóna Cheopsa.

Faraón mimochodom vládol Egyptu pred 4500 rokmi, v roku 2500 pred naším letopočtom.

Dutiny sa teraz budú skúmať zvonku aj s prístrojmi, pretože sú príliš malé na to, aby sa do nich tieto pomôcky zmestili. Vedci však do nich vkladajú veľké nádeje, pretože senzory sú také citlivé, že budú schopné odhaliť keramiku v pyramídovom systéme - čo je pre výskumníkov obrovská príležitosť. Štúdie teda budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, pretože na zostrojenie prístrojov sú potrebné finančné prostriedky, a potom sa môže začať zvyšok roka práce na objavovaní. 

V tomto brilantnom videu si môžete pozrieť, čo vedci našli v Tutanchamónovej hrobke pred sto rokmi. Išlo o jeden z najbohatších objavov všetkých čias:

Súvisiace články