Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prvýkrát nafilmovali jeden z najväčších ľadovcov na svete
Zdielať na
Video

Prvýkrát nafilmovali jeden z najväčších ľadovcov na svete

Zdroj: Wikimedia (Uwe Kils - CC BY-SA 3.0)

Takto v skutočnosti vyzerá ľadovec veľkosti Londýna, ktorý sa nedávno odtrhol.

Ľadovec A-81 je jedným z najväčších plávajúcich ľadovcov na svete, aj keď rekordér A-76A je oveľa väčší: ten je dlhý 135 kilometrov a 25 kilometrov široký a je približne dvakrát väčší ako A-81 s rozlohou 1 550 km2. A-81 sa v januári odtrhol ľadovcového šelfu Brunt, z ktorého sa pravidelne odlamujú menšie a väčšie kusy, ale tento prípad bol výnimočný, pretože ľadovec vznikol šírením obrovskej trhliny, čím sa prasklina Chasm 1 trvalo zjednotila so zlomom Halloween.

Táto udalosť by mohla destabilizovať ľadovcový šelf Brunt, čo by predstavovalo riziko pre výskumnú stanicu British Antarctic Survey (BAS) Halley VI, ktorej moduly museli byť kvôli vývoju praskliny presunuté na súčasné miesto.

Keď výskumníci vracajúci sa z letnej antarktickej sezóny prechádzali ponad A-81, mohli po prvýkrát nafilmovať ľadovec sprevádzaný skupinou menších ľadovcov, ktoré sa od neho odlomili. Aj vďaka výskumníkom BAS boli v januári z paluby lode RRS Discovery zachytené zábery ľadovca A-76A. Hlavným cieľom vedcov na palube bolo analyzovať vzorky zozbierané z okolitých vôd, aby posúdili vplyv ľadovca na životné prostredie.

Súvisiace články