Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
NASA sa s ľudstvom podelila o prekvapujúce video z vesmíru: Vedci s úžasom pozorujú jav, ktorý sa odohráva na Slnku
Zdielať na
Video

NASA sa s ľudstvom podelila o prekvapujúce video z vesmíru: Vedci s úžasom pozorujú jav, ktorý sa odohráva na Slnku

Zdroj: Shutterstock

Sme svedkami úžasných vecí.

Vďaka projektu NASA na Marse, úžasnej práci roveru Perseverance a ohromujúcim fotografiám nekonečna z vesmírneho teleskopu James Webb sme si zvykli vidieť čoraz viac záhadnej a tajomnej tváre vesmíru, čo sú javy, ktoré pomáhajú udržiavať záujem o vesmír na vysokej úrovni a stále rastú.

Aj projekt Artemis, ktorý čoskoro vráti ľudí na povrch Mesiaca, je na ceste. Vedci a odborníci z NASA sa už pripravujú, pričom sa objavilo niekoľko nápadov, ako dopraviť na povrch kyslík.

​Teraz sa však objavili šokujúce videá Slnka. Minulý týždeň sa časť povrchu Slnka odtrhla a začala obiehať okolo jeho severnej časti. Zábery zdieľala vesmírna fotografka Tamitha Skov a odvtedy sa šíria po celom svete.

Tento doposiaľ nevídaný jav po prvotnom šoku podnietil predstavivosť mnohých vedcov. Podľa vedca, ktorý sa vyjadril pre Space.com, sa na 55. rovnobežke Slnka deje niečo neuveriteľne zvláštne. Navyše to má vplyv na klímu Zeme, a preto odborníci skúmajú slnečné erupcie častejšie.

Erupcie súvisia aj s obrátením magnetického poľa Slnka, ale vedci stále nevedia, prečo sa polárny vír objavuje ako slnečný cyklus, a zdá sa, že v krátkom čase to nebudeme mať šancu zistiť, pretože nemáme k dispozícii prístroje na pozorovanie tejto oblasti.

Tu je video:

Súvisiace články