Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NASA vydala senzačné vyhlásenie: Odborníci predstavili odvážne plány s prísunom kyslíka na Mesiac
Zdielať na
Chill

NASA vydala senzačné vyhlásenie: Odborníci predstavili odvážne plány s prísunom kyslíka na Mesiac

Zdroj: SpaceX

Odborníci z NASA prišli s úžasným plánom na dopravu kyslíka na Mesiac.

Okrem misie na Mars investuje NASA veľa energie aj do budúcej misie na Mesiac. Už skôr boli stanovené presné dátumy, kedy by mali ľudia opäť vstúpiť na povrch planéty. Dovtedy však musia prekonať ešte veľa výziev, pričom jednou z najzaujímavejších je dopraviť na Mesiac kyslík.

Predtým sa hovorilo, že to urobia pomocou lunárnych roverov.

Neskôr sa však ukázalo, že v praxi by to bolo oveľa nebezpečnejšie ako v teórii a aj finančne náročnejšie. Preto sa rozhodli pre oveľa jednoduchšie a veľkolepejšie riešenie. Ide teda o prvé seriózne nápady, ako vyriešiť problém dopravy jednej z najdôležitejších podmienok života na povrch nebeského telesa.

Predtým sa uvažovalo o využití roverov na prepravu baleného a skvapalneného kyslíka medzi rôznymi bodmi na Mesiaci. Peter Currerri, vedecký riaditeľ spoločnosti Lunar Resources, preto navrhuje použiť na dopravu kyslíka na povrch potrubia. Potrubie by viedlo z miesta, kde by slúžila misia Artemis, do miesta, kde chce NASA ťažiť ľad na Mesiaci.

Ľad by sa používal aj na získavanie vody a paliva pre rakety. Ak sa projekt zrealizuje, potrubia sa budú vyrábať na Mesiaci, uvádza Interesting Engineering.

Súvisiace články