Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neuveriteľné: TOTO sú najbližšie plány NASA s Mesiacom!
Zdielať na
Video

Neuveriteľné: TOTO sú najbližšie plány NASA s Mesiacom!

Zdroj: YouTube

Podľa NASA budeme môcť žiť a pracovať na Mesiaci v priebehu niekoľkých rokov.

Vesmírna agentúra úspešne odštartovala svoju najnovšiu lunárnu raketu, ktorá nebeské teleso obíde, aj keď zatiaľ bez pasažierov, no očakáva sa, že lunárna raketa v budúcnosti vykoná niekoľko misií. Misia sa volá Artemis 1, v rámci ktorej NASA vypustila vesmírnu loď Orion pomocou vysoko výkonnej rakety Space Launch System. Spustenie bolo plánované už skôr, no kvôli istým okolnostiam muselo byť niekoľkokrát odložené. Pre hurikán musela byť expedícia odložená takmer už tretíkrát, no vesmírnu loď Orion nakoniec úspešne vypustili a štart odvysielala NASA naživo.

Z bezpečnostných dôvodov loď prvýkrát vyrazila bez pasažierov - uviedli experti.

Po 50 rokoch je misia Artemis prvým krokom k ďalšej ľudskej ceste na Mesiac. Orion testuje, či dokáže vrátiť kapsulu na Mesiac bez pasažierov.

NASA už nabudúce plánuje na Mesiac poslať ľudí. Ak všetko pôjde dobre, po prvý raz od roku 1972 pristanú na povrchu Mesiaca, vrátane prvej astronautky. Aktuálny plán je, že posádka pristane v blízkosti južného pólu Mesiaca, kde strávi asi týždeň hľadaním vody. Ak sa nájde voda alebo iné kvapaliny, mohli by byť použité ako palivo pre rakety smerujúce na Mars.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články