Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
NASA vydala historické vyhlásenie: Stane sa tak do roku 2030
Zdielať na
Tech

NASA vydala historické vyhlásenie: Stane sa tak do roku 2030

Zdroj: Beresheet

Dňa 16. novembra sa začala dlho očakávaná misia NASA na Mesiac a v rámci toho vedúci lunárneho programu kozmickej lode Orion vydal odvážnu, ale povzbudivú predpoveď.

Podarilo sa nám do vesmíru dostať vesmírnu loď Orion, na ktorej nie sú žiadni ľudia, ale mohla by sa ukázať ako mimoriadne dôležitá pre budúce misie. Mechanizmus pôjde okolo Mesiaca a prichádzajúce správy sú zatiaľ optimistické: kozmická loď prekonáva všetky očakávania, cesta prebieha hladko, Orion je blízko nebeského telesa.

„Na povrch Mesiaca pošleme ľudí, ktorí tam budú vykonávať výskum. Ten súčasný je len prvým krokom v rámci dlhodobého výskumného programu. Plán je taký, že v tomto desaťročí budú na Mesiaci žiť ľudia,"

- povedal pre BBC to povedal šéf projektu Howard Hu.

Je možné si teda predstaviť, že by sa naši spoluobčania presunuli na Mesiac ešte pred rokom 2030, čo by bol pre ľudstvo obrovský skok. Hu dodal, že v priebehu niekoľkých rokov budú existovať podmienky na to, aby ľudia zostali na Mesiaci dlhší čas. Podľa vedúceho projektu je nevyhnutné dozvedieť sa čo najviac o nebeských telesách v našej blízkosti, ak jedného dňa chceme objaviť tajomstvá Marsu zblízka.

Včera večer prišla posledná správa, že kozmická loď dorazila k Mesiacu a potom okolo neho začala krúžiť. Na Zem sa má vrátiť 11. decembra.

„Toto je deň, o ktorom sme už dlho snívali. Vidíme umelo vytvorený mechanizmus, ktorý sa blíži k Mesiacu a pripravuje sa na návrat tam s ľuďmi v priebehu niekoľkých rokov. Toto je obrovský krok,"

- dodal riaditeľ NASA Zebulon Scoville.

Súvisiace články