Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
India sa pripojí k rusko-čínskemu plánu jadrovej elektrárne na Mesiaci
Zdielať na

India sa pripojí k rusko-čínskemu plánu jadrovej elektrárne na Mesiaci

Pozrite si tiež archívne video o výročí cesty na Mesiac.

Prvú jadrovú elektráreň na Mesiaci by spoločne postavili Rusko, Čína a India.

Oficiálne oznámenie, že Čína a Rusko spoločne postavia jadrovú elektráreň na Mesiaci, bolo zverejnené už skôr. Teraz sa k plánom, ktoré mnohí považujú za nereálne, pridala aj India. Vyrobená energia by sa využívala na obežnej dráhe.

Cieľom projektu, ktorý vedie ruský Rosatom, je vyrábať energiu na podporu prevádzky na mesačnej základni, ktorá má byť vybudovaná. India tiež vidí potenciál v tejto myšlienke, ktorá je v súlade s plánmi krajiny na pilotovanú misiu na Mesiac do roku 2040.

Teraz by sa mohlo zdať, že čínsko-rusko-indické partnerstvo by mohlo vytlačiť Spojené štáty z pretekov o Mesiac. Pravdou však je, že NASA podobný plán oznámila už pred rokmi (Američania by reaktor postavili na Zemi a neskôr by ho dopravili na Mesiac). Medzi požiadavky patrí, že elektráreň sa musí dať zapnúť a vypnúť bez ľudskej pomoci. Celý reaktor nesmie vážiť viac ako 6 000 kilogramov a musí sa zmestiť do valca s priemerom 4 metre.

Na jadrovej elektrárni plánovanej na Mesiaci sa už pracuje

Na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku ruská delegácia uviedla, že cieľom projektu elektrárne Holodeck je vybudovať malú jadrovú elektráreň schopnú vyrábať približne pol megawattu energie na podporu prevádzky základne na Mesiaci. Podľa Alexeja Lichačova, šéfa ruskej štátnej jadrovej energetickej spoločnosti, sa práce už začali.

Medzinárodní výskumníci sa zhodujú v tom, že pre vytvorenie lunárnej kolónie je nevyhnutný stabilný a nepretržitý zdroj energie. Nepretržitý zdroj energie je nevyhnutný pre každodenný život ľudí, ktorí sa presťahujú na Mesiac, na vykurovanie, prácu, nabíjanie vozidiel.

Výskumníci považujú jadrovú energiu za najlepšie riešenie, a to z dobrého dôvodu. Slnečná energia je výrazne obmedzená 14-dňovými nocami na Mesiaci, zatiaľ čo jadrové reaktory poskytujú stabilný prísun energie.

Podľa najnovších plánov by mala byť Medzinárodná lunárna výskumná stanica (ILRS) v prevádzke v rokoch 2035 až 2045. Účasť Indie na medzinárodnom lunárnom jadrovom projekte by mohla urýchliť vytvorenie lunárnej infraštruktúry.

Dôjde k niečomu takémuto?

Projekt sa v súčasnosti zdá byť skôr nereálny, najmä vzhľadom na skutočnosť, že žiaden človek nikdy nestrávil na Mesiaci viac ako niekoľko hodín, a teraz sa hovorí o pohone celých kolónií.

Medzi pochybnosti a obavy patrí možné riziko radiácie pri dodávke jadrového paliva na Mesiac a to, čo by sa stalo, keby transportná raketa počas štartu explodovala. Výskumníci sa snažili všetkých v tejto súvislosti ubezpečiť, ale zatiaľ neuviedli podrobnosti o tom, ako sa tieto riziká zmiernia. 

Súvisiace články