Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Nečakaný objav na odvrátenej strane Mesiaca: Čína mlčí
Zdielať na

Nečakaný objav na odvrátenej strane Mesiaca: Čína mlčí

Zdroj: FreePik

V hlbinách Mesiaca sa skrýva niečo ohromujúce. Nedávny objav Číňanov potvrdzuje skoršie teórie.

V roku 1969 Američania vysadili na Mesiac človeka, čo bol pre ľudstvo skutočne obrovský skok, ako povedal Neil Armstrong, prvý človek, ktorý vstúpil na povrch. Odvtedy sa však zdá, akoby sme na nášho stáleho spoločníka na oblohe zabudli - alebo, presnejšie povedané, preteky oň sa len nedávno opäť začali.

V súčasnosti vedú Číňania s projektom Chang'e, pomenovaným po ich mesačnej bohyni, ktorý sa snaží podrobne zmapovať Mesiac. A aj tmavá strana Mesiaca je nepochybne priekopníckym počinom.

V rokoch 2007 a 2010 vyslali na obežnú dráhu len dve sondy, ale v roku 2013 sa ich 140-kilogramové lunárne vozidlo dotklo povrchu. V roku 2030 chcú na Mesiac vyslať aj ľudí, pričom plánujú vybudovať stálu lunárnu základňu.

Čo nás však ešte čaká? Talianski vedci nedávno objavili náznaky, že pod povrchom sa môžu nachádzať jaskyne, čo je prinajmenšom prekvapujúce. To zasa čiastočne vysvetľuje, prečo Američania už počas svojho programu Apollo počuli zvuky podobné „ozvenám“.

Ak by tam naozaj boli dutiny, uľahčilo by to ľuďom „okupáciu“ Mesiaca. Keďže Slnko a vesmír vyžarujú mnohonásobne viac žiarenia ako Zem, astronauti, ktorí navštívia planétu na dlhší čas, potrebujú chránené miesta a predpokladané jaskyne by na to mohli byť ideálne.

Sľubný je aj nedávny čínsky objav temnej strany, hoci o ňom zatiaľ skôr mlčia. Isté je, že v hlbinách našli „skryté štruktúry“, ale nie sú to jaskyne, ale niečo iné.

Výskumníci tvrdia, že ide o tajomstvá pochované miliardy rokov - no na mimozemšťanov alebo mimozemské civilizácie hneď nemyslite. Číňania teraz skúmajú horných 300 metrov Mesiaca, čo nám veľa napovie o histórii nebeského telesa.

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Geophysical Research, ale stále je plná nejasných detailov. Isté je, že vrchných 40 metrov oblasti Mesiaca, ktorú skúmajú, je bohatých na prach a úlomky hornín. Tie ukrývajú kráter, ktorý vznikol dopadom veľkého mimozemského objektu.

Odborníci sa domnievajú, že Mesiac vznikol približne pred 4,51 miliardami rokov, keď sa planéta veľkosti Marsu zrazila so Zemou a odtrhla z nej veľký kus. Ďalších 200 miliónov rokov bol formujúci sa Mesiac neustále bombardovaný úlomkami, ktoré na jeho povrchu vytvárali trhliny. Do nich prenikala magma, ale najneskôr pred sto miliónmi rokov sopečná činnosť ustala a Mesiac je teraz geologicky „mŕtvy“.

Takto by Čína prevzala kontrolu nad Mesiacom:

Súvisiace články