Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Senzačný objav na Mesiaci: Nález pod povrchom zmení všetko
Zdielať na

Senzačný objav na Mesiaci: Nález pod povrchom zmení všetko

Zdroj: FreePik

Vedci oznámili významný vedecký objav, ktorý by mohol úplne zmeniť naše budúce plány týkajúce sa tohto nebeského telesa.

Každý prelom vo vesmírnej vede je veľmi vzrušujúci a tento mesiac sa podaril pomerne zásadný objav v niečom, čo sa vedci snažia zistiť už roky.

Správa, ktorú nedávno zverejnil tím výskumníkov pod vedením univerzity v talianskom Trente, naznačuje, že pod povrchom Mesiaca sa možno nachádzajú jaskyne.

Tento objav by mohol byť dôležitý, pretože sa zdá, že v budúcnosti by astronauti mohli tieto jaskyne využívať na ubytovanie pri cestovaní vo vesmíre. Možnosť existencie jaskýň sa objavila v roku 2009, keď tím odborníkov objavil na povrchu Mesiaca hlbokú dieru.

Pred diskusiou o najnovšom objave si vedci prezreli poznatky získané z vesmírnej sondy NASA Lunar Reconnaissance Orbiter v roku 2010. Táto sonda obieha Mesiac od roku 2009 s cieľom skúmať jeho povrch a hľadať možné miesta pristátia pre budúce misie. Koordinátor štúdie Lorenzo Bruzzone povedal v rozhovore pre Wired:

"Tieto snímky sme analyzovali pomocou zložitých techník spracovania signálu, ktoré sme nedávno vyvinuli v našom laboratóriu, a zistili sme, že niektoré odrazy signálu z určitej oblasti "Mora pokoja" možno pripísať podzemnému tunelu."

Tento objav je prelomový, pretože ide o prvý priamy dôkaz priechodného skalného tunela pod povrchom Mesiaca.

Mesiac nie je práve najbezpečnejším miestom pre ľudí, ako vedci už dávno zistili: meteority a radiácia z neho robia mimoriadne nehostinné miesto. Žiarenie Slnka a vesmíru môže byť až 150-krát silnejšie ako na Zemi a meteority predstavujú neustálu hrozbu.

Jaskyne by sa mohli ukázať ako ideálne dočasné obydlie pre astronautov a budú tiež kľúčom k budovaniu dlhodobej vesmírnej infraštruktúry.

Súvisiace články