Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Sonda NASA vysielala zo vzdialenosti 15 miliárd kilometrov
Zdielať na

Sonda NASA vysielala zo vzdialenosti 15 miliárd kilometrov

Inžinieri spoločnosti boli z tohto javu zmätení.

Vesmírne sondy vo vesmíre zvyčajne posielajú na Zem jasné údaje, takže keď Voyager 1 začal v novembri minulého roka vysielať nezrozumiteľné správy, vedci boli zmätení. Inžinierom NASA sa však nedávno podarilo rozlúštiť, čo tieto zvláštne signály znamenali.

Podľa webovej stránky NASA sonda Voyager 1 skúma slnečnú sústavu už viac ako 45 rokov. V súčasnosti sa nachádza v medzihviezdnom priestore, mimo hraníc heliosféry, oblasti, kde už neprevládajú energetické častice a magnetické polia Slnka. Voyager 1 bol prvou vesmírnou sondou, ktorá prekročila heliosféru. V marci 2024 inžinieri NASA poslali sonde takzvaný „poke“, príkaz na načítanie údajov z jej letového dátového subsystému (FDS). Po tom, ako sonda odpovedala, sa zistilo, že pamäť FDS bola poškodená.

Podľa blogu NASA boli poškodené 3 percentá pamäte FDS, čo zabránilo normálnemu fungovaniu počítača. Inžinieri majú podozrenie, že zlyhal jeden čip zodpovedný za uloženie postihnutej časti pamäte. Presnú príčinu problému však nie je možné jednoznačne určiť. Vyskytli sa dve možnosti: čip mohol byť zasiahnutý energetickou časticou z vesmíru alebo sa jednoducho za 46 rokov opotreboval.

Inžinieri sú optimistickí a veria, že v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov nájdu spôsob, ako sprevádzkovať FDS bez poškodenej pamäťovej jednotky. Voyager 1 od svojho vypustenia v roku 1977 už preletel okolo Saturnu a Jupitera, zatiaľ čo Voyager 2 navštívil Urán a Neptún. Obe sondy v súčasnosti skúmajú medzihviezdny priestor. Hoci Voyager 1 má problémy, Voyager 2 naďalej funguje normálne.

Súvisiace články