Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najvzdialenejšia sonda od Zeme už mesiace vysiela zvláštne signály
Zdielať na

Najvzdialenejšia sonda od Zeme už mesiace vysiela zvláštne signály

Pozrite si tiež archívne video o tom ako sonda Voyager-1 opustila slnečnú sústavu

Inžinieri NASA skúmali nezvyčajný jav a zdá sa, že našli vysvetlenie.

Od novembra naša najvzdialenejšia vesmírna sonda od Zeme, Voyager-1, vysiela nezrozumiteľné správy, pričom za 46 rokov od svojho vypustenia prešla viac ako 24 miliárd kilometrov od našej planéty.

Veteránsku sondu začali vyšetrovať aj odborníci z NASA, ktorí čítali letové údaje, ktoré obsahujú kľúčové technické informácie o sonde Voyager-1.

TÍM PRACUJÚCI NA MISII MAL PODOZRENIE, ŽE JEDEN Z ČIPOV PAMÄŤOVÉHO MODULU MOHOL ZLYHAŤ, ALE PRESNÚ PRÍČINU NEDOKÁZALI URČIŤ. MOHOL BYŤ POŠKODENÝ ČIASTOČKOU KOZMICKÉHO PRACHU ALEBO SA JEDNODUCHO ZA DESAŤROČIA OPOTREBOVAL - TÁ DRUHÁ MOŽNOSŤ JE NAJPRAVDEPODOBNEJŠIA.

Najnovší vývoj je však povzbudivý, keďže sonda konečne odpovedala na predchádzajúci príkaz dekódovateľnou správou, a vedci dúfajú, že to objasní záhadný problém s komunikáciou. NASA však zdôraznila, že potrvá nejaký čas, kým sa ukáže, či našli správne riešenie problému.

Sonda Voyager-1, ktorá bola vypustená v roku 1977, strávila prvé roky svojej misie rýchlym preletom okolo Saturnu a Jupitera, pričom urobila úžasné fotografie plynných obrov, a v roku 2012 odletela do medzihviezdneho priestoru. V rámci najdlhšej vesmírnej misie v histórii teraz Voyager-1 zaznamenáva a odosiela informácie o podmienkach mimo heliosféry, magnetického poľa, ktoré chráni našu slnečnú sústavu.

Súčasná vzdialenosť Voyageru-1 tiež veľmi sťažuje komunikáciu, keďže trvá 22,5 hodiny, kým rádiový signál zo sondy dorazí na našu planétu, a rovnaký čas trvá, kým naň inžinieri NASA odpovedia. Senzory sondy sa však budú v priebehu nasledujúcich rokov postupne vypínať, aby sa zabezpečil dostatok energie aspoň na nadviazanie kontaktu.

Súvisiace články