Zatiahnuté
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Google by mohol zachrániť planétu
Zdielať na
Tech

Google by mohol zachrániť planétu

Zdroj: Pixabay

Umelá inteligencia našla sľubné riešenie jedného z najpálčivejších problémov.

Spoločnosť Google je odhodlaná pomôcť obmedziť globálne otepľovanie vývojom, ktorý má znížiť škodlivé účinky lietadiel. 

Google chce pomôcť navrhnúť udržateľnejšie letové trasy prostredníctvom spolupráce s leteckou spoločnosťou American Airlines a investičným fondom Billa Gatesa Breakthrough Energy, ktorý sa zaoberá klimatickými zmenami. Cieľom projektu by podľa blogu tohto giganta bolo znížiť vplyv lietadiel na životné prostredie.

Závažným problémom je, že lietadlá za sebou ťahajú kondenzačné stopy - jav, ktorý môže predstavovať približne 35 percent vplyvu leteckej dopravy na klímu - a tieto biele oblaky odrážajú infračervené žiarenie Zeme, čím zvyšujú otepľovanie a účinky globálneho otepľovania, ktoré je už teraz naliehavým problémom.

Kondenzačná stopa je vlastne vodná para, ktorá kondenzuje ako ľad na časticiach sadzí vypúšťaných leteckými motormi. Jeho vznik si vyžaduje kombináciu atmosférických podmienok: vzduch musí byť veľmi studený a vlhký, takže je zrejmé, že tomuto javu by sa dalo predísť lietaním na mieste s nižšou vlhkosťou.

Nie je potrebné meniť smer letu, stačí jednoducho upraviť výšku na vhodnú nadmorskú výšku.

Spoločnosť Google spolu s firmou Breakthrough vyvinula prediktívnu mapu založenú na umelej inteligencii, ktorá dokáže predpovedať vznik kondenzačnej stopy na základe charakteristík prostredia. Na vývoj riešenia tím použil viac ako 10 tisíc satelitných snímok a pridal k nim údaje o počasí a letoch, aby vytvoril model, ktorý dokáže vypočítať, kde je najväčšia pravdepodobnosť vzniku kondenzačných stôp.

Počas šiestich mesiacov piloti spoločnosti American Airlines uskutočnili 70 testovacích letov s použitím týchto máp a ich výsledky ukázali, že riešenie spoločnosti Google znížilo množstvo kondenzačných stôp o 54 percent, čo je veľmi pôsobivý výsledok.

Štúdia spoločnosti Google v tejto oblasti ešte nebola preskúmaná, ale spoločnosť ju predložila do vedeckého časopisu. Okrem testu leteckej spoločnosti v malom meradle je potrebný ďalší výskum, aby sa preukázala úspešnosť riešenia vo väčšom meradle.

Súvisiace články