Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Google by nasadil umelú inteligenciu do redakcií novín
Zdielať na
Tech

Google by nasadil umelú inteligenciu do redakcií novín

Zdroj: Pixabay

Spoločnosť Google spustila na jar tohto roku obrovskú ofenzívu v oblasti umelej inteligencie a je ťažké spočítať, koľko jej produktov dostalo takéto schopnosti. Teraz presviedča vedenie niektorých najznámejších novín vrátane The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal, aby týmto systémom odovzdali časť práce svojich novinárov.

Podľa správy na portáli Gizmodo vyhľadávací gigant tvrdí, že ich softvér nazvaný Genesis Workday "dokáže efektívne písať spravodajské články". Zdroje z odvetvia tvrdia, že spoločnosť, samozrejme, netvrdí, že nahradí pracovníkov médií - vzhľadom na to, že podľa niektorých odhadov umelá inteligencia (AI) zmení stovky miliónov pracovných miest, čo by nebol šťastný krok ani pre tlačové agentúry, ktoré majú finančné problémy. Namiesto toho sa zameriavajú na potenciál, ktorý má umelá inteligencia, aby prevzala niektoré úlohy novinárov.

"Naším cieľom je ponúknuť novinárom možnosť využiť túto rozvíjajúcu sa technológiu na zlepšenie svojej práce a produktivity."

- povedal hovorca spoločnosti Google pre Gizmodo a zdôraznil, že nechcú, aby softvér prevzal úlohy novinárov pri tvorbe správ, reportáží alebo overovaní faktov. Zasvätení hovoria, že ich nástroj umelej inteligencie môže využívať informácie z konkrétnych zdrojov a ponúkať profesionálom prvé návrhy článkov, ako aj štylistické návrhy a varianty titulkov. Ako sa budú posledné dve funkcie líšiť od podobného softvéru, ktorý je už k dispozícii, a či bude Genesis zohrávať úlohu aj pri triedení správ, nebolo uvedené.

V článku sa poukazuje na to, že prieskum ukázal, že novinári sa obávajú zaujatosti, nepresností a neoprávneného používania duševného vlastníctva iných osôb umelou inteligenciou, ale nezdá sa, že by to spomaľovalo zbližovanie týchto dvoch oblastí. Súčasne so snahami spoločnosti Google začala spoločnosť OpenAI, ktorá vyvíja ChatGPT, spolupracovať s tlačovou agentúrou AP a American Journalism Project. Okrem toho viaceré americké mediálne spoločnosti experimentovali a experimentujú s využitím umelej inteligencie na písanie určitých typov správ. Magazín Wired pred šiestimi rokmi, teda ešte pred nástupom súčasných veľkých jazykových modelov a generatívnych systémov, informoval, že niektoré noviny zadávajú písanie najjednoduchších správ počítačovým systémom. To, či sa tieto programy, teraz založené na umelej inteligencii, rozšíria v redakciách, môže závisieť od mnohých faktorov. Okrem užitočnosti, kvality a ceny programov a ďalších motivačných faktorov, ako sú programy od spoločnosti Google alebo OpenAI, bude najdôležitejšie, či bude možné zaručiť integritu zdrojov, ktoré poskytujú znalosti pre AI, a či to novinári budú vnímať ako hrozbu.

Súvisiace články