Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Roboty berú ľuďom prácu: V spoločnosti Google dostalo výpoveď 12 tisíc ľudí
Zdielať na

Roboty berú ľuďom prácu: V spoločnosti Google dostalo výpoveď 12 tisíc ľudí

Zdroj: Pixabay

Počas rokov pandémie zaznamenali technologické spoločnosti obrovský pokrok, ale teraz sa karta obrátila: spoločnosti oznamujú jedno hromadné prepúšťanie za druhým. Na rade je materská spoločnosť Google Alphabet.

Generálny riaditeľ spoločnosti Alphabet v piatok popoludní oznámil, že spoločnosť prepustí 12 tisíc zamestnancov, pričom väčšinu ich pracovných miest prevezmú algoritmy.

Sundar Pichai uviedol, že spoločnosť sa v období rastu preťažila a nebola pripravená na recesiu po epidémii. Pichai, podobne ako mnohí ďalší veľkí technologickí lídri, prevzal zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré k tomu viedli - Mark Zuckerberg, šéf spoločnosti Meta (Facebook), už skôr povedal, že počas rozmachu najímali príliš veľa ľudí.

Blíži sa hromadné prepúšťanie

Meta prepúšťa 11 tisíc zamestnancov, ale podobné prepúšťanie oznámili aj iné veľké spoločnosti. Amazon prepustil 18 tisíc ľudí a Microsoft 10 tisíc.

Podobne ako spoločnosť Alphabet, aj Microsoft uviedol, že sa v budúcnosti viac zameria na využívanie umelej inteligencie. Pri oznámení prepúšťania Pichai uviedol, že budúcnosť širšieho využívania umelej inteligencie predstavuje pre spoločnosť Alphabet "obrovskú príležitosť" a vyjadril ľútosť nad tým, že spoločnosť musela prepustiť toľko ľudí.

Pichai na záver svojho obežníka zamestnancom spoločnosti Google oznámil, že kolegovia, ktorí začínali svoj pracovný deň čítaním e-mailov, môžu teraz pracovať z domu.

Súvisiace články