Skoro jasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Čína má riešenie na starnutie obyvateľstva: Humanoidného robota
Zdielať na
Tech

Čína má riešenie na starnutie obyvateľstva: Humanoidného robota

Zdroj: Fourier Intelligence

Nedostatok pracovných síl a starnutie populácie v Číne zvyšujú dopyt po zdravotníckych službách a starostlivosti o starších ľudí.

Predpokladá sa, že počet ľudí vo veku 60 rokov a viac sa v krajine zvýši zo súčasných 280 miliónov na viac ako 400 miliónov do roku 2035 a do roku 2040 bude 30 percent čínskej populácie staršej ako 60 rokov.

Ako odpoveď na tento problém vyvíja spoločnosť Fourier Intelligence so sídlom v Šanghaji humanoidného robota, ktorý sľubuje transformáciu zdravotníckych zariadení a poskytovanie nevyhnutnej pomoci starším ľuďom.

Podľa výrobcu bude GR-1 prvým masovo vyrábaným humanoidným robotom na svete. Robot s výškou 164 centimetrov a hmotnosťou 55 kilogramov má celý rad ľudských schopností vrátane chôdze, vyhýbania sa prekážkam a vykonávania bežných fyzických úloh, ako je premiestňovanie predmetov alebo dokonca ľudí s obmedzenou pohyblivosťou.

Na uľahčenie komunikácie s ľuďmi výrobca integroval veľký jazykový model využívajúci systém umelej inteligencie podobný systému ChatGPT, aby robot mohol efektívne vykonávať svoje úlohy v oblasti starostlivosti o starších ľudí, zvládania katastrof alebo aj upratovania.

Súvisiace články