Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúci objav NASA: Vedci netušia, o aký mimozemský materiál ide
Zdielať na

Šokujúci objav NASA: Vedci netušia, o aký mimozemský materiál ide

Pozrite si tiež archívne video o hrozbách asteroidov.

Vesmírna sonda NASA urobila obrovský objav.

Vesmírna sonda NASA OSIRIS-REx, ktorej úlohou bolo nájsť stopy k počiatkom života na Zemi, objavila organicky bohaté pozostatky z ranej slnečnej sústavy. Našla aj neidentifikovanú látku obsahujúcu nezvyčajnú kombináciu horčíka, sodíka a fosforu.

Dante Lauretta, hlavný výskumník misie, na konferencii Americkej geofyzikálnej únie (AGU) v súvislosti s týmto objavom povedal, že myšlienka tejto misie vznikla pred 20 rokmi, keď pevne verili, že sa im podarí nájsť hydratované pozostatky bohaté na organické látky z ranej slnečnej sústavy, a teraz sa im to podarilo.

PROFESOR PLANETÁRNEJ VEDY A KOZMOCHÉMIE NA ARIZONSKEJ UNIVERZITE DODAL, ŽE DOTERAZ NÁJDENÉ ÚLOMKY 3 MILIARDY ROKOV STARÉHO ASTEROIDU BENNU SÚ MOLEKULY BOHATÉ NA UHLÍK A ORGANICKÉ LÁTKY. ČASTICE ZÍSKANÉ Z VONKAJŠIEHO VEKA KAPSULE, V KTOREJ SÚ VZORKY, MAJÚ OBZVLÁŠŤ TMAVÚ FARBU A POZOSTÁVAJÚ Z CENTIMETROVÝCH AŽ MILIMETROVÝCH "VYPUKLÝCH KAMEŇOV" S DRSNOU "KARFIOLOVOU ŠTRUKTÚROU". ZAUJÍMAVÉ JE, ŽE SA PRILEPIA NA AKÝKOĽVEK POVRCH, S KTORÝM PRÍDU DO KONTAKTU.

Pred objavom sa sonda OSIRIS-REx, ktorá mala s Bennu nadviazať krátky šesťsekundový kontakt, nečakane ponorila na 17 sekúnd do povrchu asteroidu na 0,5 metra, čím získala viac materiálu, než sa plánovalo. Vyskytli sa však technické problémy, keďže dve chybné svorky zabránili odstráneniu krytu zberača vzoriek a veľká časť získaného materiálu sa zachytila v hlavici.

Napriek poruchám predbežné výsledky spektrálnych analýz v zariadeniach podporovaných NASA ukazujú, že v materiáli prevláda modrá farba - azúrovo modrý odtieň, ktorý môže naznačovať vyšší obsah vody, než sa pôvodne predpokladalo - a ďalšie podrobnosti sa očakávajú na nadchádzajúcej vedeckej konferencii.

Látka obsahuje aj vysoké koncentrácie horčíka, sodíka a fosforu, čo je pre vedcov veľkou záhadou. Niet divu, že vedúci misie vyjadril nad objavom prekvapenie.

"Meteority študujem už dlho a nikdy som na nič podobné nenarazil. Tento mi dal lekciu. Čo je to za materiál?"

- povedal Lauretta na vedeckej konferencii.

Záhada teda zostáva nevyriešená a všetci sa môžu len dohadovať, čo by mohlo byť týmto záhadným materiálom.

Ak chcete vidieť, ako vyzerá asteroid Bennu v skutočnosti, pozrite si nasledujúce video!

Súvisiace články