Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do Zeme môže naraziť veľkou rýchlosťou asteroid: Varuje NASA
Zdielať na
Chill

Do Zeme môže naraziť veľkou rýchlosťou asteroid: Varuje NASA

Zdroj: FreePik

Na oblohe bude vidieť ohnivú guľu, takto dorazí vesmírna sonda NASA.

Dnes vstúpi vesmírna kapsula NASA Osiris-Rex do zemskej atmosféry 15-krát vyššou rýchlosťou ako vystrelený projektil. Na oblohe sa z nej stane ohnivá guľa, ale tepelný štít a padáky spomalia jej dopad do západnej púšte v Utahu. Inžinieri už nariadili konečné vyrovnanie trajektórie kozmickej lode Osiris-Rex, zostáva už len vydať povel na návrat na našu planétu.

​Kozmická loď nesie cenný náklad - hrsť prachu odtrhnutého z asteroidu Bennu, vesmírna skala, ktorá bude predmetom ďalšieho výskumu.

Z asteroidu Bennu budeme môcť získať materiál, čo existovalo ešte pred našou planétou, možno aj nejaké zrnká, ktoré existovali ešte pred našou slnečnou sústavou.

- hovorí profesor Dante Lauretta, vedúci výskumník štúdie, informuje BBC.

Lauretta dodal, že štúdie sa budú snažiť pochopiť, ako vznikla Zem a prečo je obývateľným svetom. Snažia sa tiež pochopiť, odkiaľ pochádzajú naše vody a oceány, odkiaľ pochádza vzduch v našej atmosfére; a čo je najdôležitejšie, odkiaľ pochádzajú organické molekuly, ktoré tvoria život na Zemi.

Snaha získať vzorky z Bennu sa začala v roku 2016, keď NASA vyslala sondu Osiris-Rex. Trvalo dva roky, kým sa dostala k asteroidu, a ďalšie dva roky mapovania, kým tím misie mohol s istotou určiť miesto na povrchu vesmírnej skaly, kde by bolo možné odobrať vzorky pôdy. Osiris nakoniec odobral vzorku pomocou trojmetrového ramena, ktorú teraz vracia na Zem.

Súvisiace články