Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európska vesmírna agentúra vytvorí umelé zatmenie Slnka
Zdielať na

Európska vesmírna agentúra vytvorí umelé zatmenie Slnka

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako satelity pomáhajú vo vojne.

Európska vesmírna agentúra by chcela podrobnejšie skúmať slnečnú korónu.

Európska vesmírna agentúra (ESA) by vytvorila vlastné zatmenia, ktoré by výskumníkom umožnili študovať najťažšie pozorovateľnú časť Slnka: korónu. V pláne sú dve sondy vzdialené od seba približne 150 metrov, z ktorých prvá by blokovala všetko okrem koróny zo Slnka, čo by umožnilo druhej sonde ju pozorovať, informuje The Verge.

Hoci operácia znie pomerne jednoducho, v skutočnosti je to pre inžinierov veľká výzva. Obe sondy musia letieť v milimetrovej vzdialenosti od seba. To sa dosiahne pomocou satelitnej navigácie, rádiovej komunikácie a laserového merania vzdialenosti. Podľa Dietmara Pilza, riaditeľa ESA pre technológie, to bude ako koordinácia obrovského 150 metrov dlhého prístroja.

Podľa ESA obidva prístroje obletia Zem za 19 hodín a 36 minút, počas ktorých budú šesť hodín pozorovať Slnko.

Výskumníci chcú podrobnejšie skúmať korónu aj preto, že je to miesto, ktoré určuje vesmírne počasie: práve tam začínajú svoju cestu častice, ktoré môžu po dosiahnutí Zeme spôsobiť komunikačné problémy. Cieľom misie Proba-3 je zmerať, koľko energie Slnko generuje, čo sa potom môže použiť na určenie vesmírneho počasia.

Podľa ESA sa o niečo podobné pokúsila NASA v roku 1975, keď sa na blokovanie slnečného žiarenia použila kapsula Apollo, ktorá sa dostala do vesmíru z kozmickej lode Sojuz.

Vypustenie oboch vesmírnych lodí je naplánované na september.

Súvisiace články