Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NASA urobila vážne priznanie: Ich chyba môže už v marci zasiahnuť Zem
Zdielať na
Tech

NASA urobila vážne priznanie: Ich chyba môže už v marci zasiahnuť Zem

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako sa ISS skladala.

Vydali k tomu vyhlásenie, máme sa obávať?

Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z najdôležitejších symbolov technologického pokroku ľudstva. Projekt bol úspešný vďaka spolupráci mnohých krajín a investovaniu obrovských finančných prostriedkov: na obežnú dráhu sa dostala 20. novembra 1998. Je to veľmi odlišný spôsob života od každodenného života, napríklad spôsobu pitia vody:

Odvtedy je na vesmírnej stanici stála prítomnosť, pričom sa na nej striedajú prevažne ruskí a americkí astronauti. Tento týždeň astronauti na stanici zažili nevídanú a zaujímavú udalosť: počas výstupu do vesmíru posádka stratila skrinku s náradím.

Podľa denníka Guardian výstup do vesmíru uskutočnil čisto ženský tím astronautov.

Po zistení nehody sa riadenie misie okamžite pustilo do analýzy trajektórie strateného predmetu a našťastie prišlo s upokojujúcim výsledkom. Podľa ich analýzy je pravdepodobnosť, že sa skrinka s náradím opäť dostane do kontaktu s vesmírnou stanicou, veľmi nízka, nepredstavuje žiadnu hrozbu, stanica aj jej posádka sú v bezpečí a je potrebné prijať ďalšie opatrenia na zabránenie incidentu.

Opustený objekt, hoci nie je veľmi veľký, sa najviac podobá na tašku a je taký jasný, že by ho mohli spozorovať bystrí a šťastní pozorovatelia s ďalekohľadom. Japonský astronaut ho prvýkrát spozoroval minulý týždeň, keď sa vznášal nad horou Fudži.

Prirodzene, mnohí sa pýtajú, čo sa s náradím stane. Každá operácia vo vesmíre je spojená so značnými nákladmi, takže NASA neuskutoční záchrannú misiu na získanie tašky: očakáva sa, že bude obiehať okolo Zeme niekoľko mesiacov a potom, keď začne rýchlo klesať, zhorí v priebehu niekoľkých okamihov po vstupe do zemskej atmosféry.

Podobné príklady sa už vyskytli a vedci si s problematikou vesmírneho odpadu neustále lámu hlavu. Hoci zatiaľ nedošlo k žiadnemu bezprostrednému ohrozeniu života, s rozvojom výskumu vesmíru bude nevyhnutné nájsť nejaký spôsob, ako sa vysporiadať s kozmickým odpadom.

Súvisiace články