Zatiahnuté
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Prvé inteligentné okuliare na svete, ktoré sa oplatí kúpiť
Zdielať na
Tech

Prvé inteligentné okuliare na svete, ktoré sa oplatí kúpiť

Od oznámenia druhého spoločného produktu materskej spoločnosti Facebooku a svetoznámej značky okuliarov Ray-Ban, neuplynul ani mesiac. Zatiaľ čo prvý gadget vyzeral skôr ako experiment, táto generácia by mohla byť hitom.

Nový model Ray-Ban Meta, má mať príjemnejší zvuk a zároveň by mal byť menej počuteľný pre okolie; kamera má teraz dvanásť megapixelov a dokáže nahrávať až minútu videa v rozlíšení 1080p a streamovať ho; obraz môžete prenášať hlasovými príkazmi; a dokonca aj LED dióda, ktorá signalizuje, kedy nahrávate, je jasnejšia, aby na seba upozornila. Inými slovami, oddelenia vývoja produktov nenechali nič na náhodu.

Novinári z niekoľkých veľkých technologických portálov dostali tristo dolárovú Metu na vyskúšanie a zatiaľ sa zdá, že sa im páči to, čo vidia, resp. s čím sa stretávajú. Victoria Song z The Verge napísala podrobný opis svojich skúseností. O inteligentných okuliaroch už predtým natočila minidokument, no k tejto kategórii sa stavia skepticky. Pripomína, že podobné gadgety vyskúšalo nespočetné množstvo značiek a ona nikdy nemala pocit, že by ich niekto chcel - niekoľko jej priateľov si však už kúpilo Ray-Ban Meta. Na ZDNet June Wan na rovinu píše, že je to najužitočnejší gadget, ktorý sa jej tento rok dostal do rúk, a keďže aj tak nosí okuliare, je pripravená urobiť z nich svoju trvalú súčasť.

Obaja odborníci jednohlasne chvália reproduktory. Aj keď si ich nemôžeme zapojiť do uší, fungujú ako plnohodnotné Bluetooth slúchadlá. Song tvrdí, že ani pri najvyššej hlasitosti nerušili Meta jej spolucestujúcich v metre a v tichom prostredí sa cítila ako James Bond, pretože jasne počula niečo, čo ľudia okolo nej nepočuli. Kvalita zvuku je síce perfektná na hovory, ale pri počúvaní hudby sa určite nevyrovná bežným slúchadlám alebo uchu, ale o to nejde. Zlepšenie fotoaparátu sa tiež zdá byť nesporné: príbuzní Victorie Song si ani nevšimli, že nedostávajú  fotografie novinárkiných domácich miláčikov z mobilu, zatiaľ čo jej kolegovia sa sťažovali len na kontrast. Práve domáci miláčikovia ich prinútili zamyslieť sa nad tým, aké šikovné je fotografovanie pomocou hlasových povelov hands-free, hoci expozícia sa posunie o sekundu alebo dve, takže okamihy potrebné na snímky sa môžu ľahko stratiť. Zlepšila sa aj kvalita videa, ale názory na stabilizáciu obrazu sa rôznia. Samozrejme, nič z toho by nevadilo, keby boli okuliare nepohodlné, veľké alebo ťažké, ale podľa skúseností Wan je rozdiel oproti bežným okuliarom viditeľný len na prvý pohľad. Na Meta si ľahko zvyknete, najmä ak si vyberiete legendárny štýl Wayfarer, ktorý každý pozná.

Na druhej strane, negatíva sa nezdajú byť stále nezvládnuteľné: zabudovaná umelá inteligencia, ktorá odpovedá na vaše otázky, má ďaleko od ChatGPT; streamovať môžete len na Facebooku a Instagrame, nie napríklad na TikTok a Twitch; a batéria vydrží tri až štyri hodiny pri intenzívnom používaní, inak asi šesť hodín. Najvýraznejšou dilemou je, ako sa zachovajú ľudia, keď zistia, že máte okuliare Meta na sebe. Hoci sa LED dióda pri nahrávaní zozsvieti, keď sa Song chystala na svadbu, poprosila nevestu a ženícha, či si môže nasadiť Ray-Ban Meta. Zdá sa teda, že technológia je pripravená, teraz je na spoločnosti, aby sa rozhodla, či chce vidieť videokamery na tvárach ľudí.

Súvisiace články