Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čoskoro nájdeme svoj telefón so systémom Android, aj vypnutý
Zdielať na
Tech

Čoskoro nájdeme svoj telefón so systémom Android, aj vypnutý

Zdroj: FreePik

Hoci spoločnosť Google v júli odložila spustenie Find My Device Network, zmeny vo vyhľadávači zariadení znamenajú, že sa možno blíži chvíľa, keď budete môcť zistiť, kde sa vaše zariadenia nachádzajú, aj keď sú vypnuté.

Spoločnosť Google začiatkom mája na svojej vývojárskej konferencii I/O oznámila sieť Find My Device Network, ktorá využíva signály Bluetooth z rôznych zariadení na vytvorenie siete, pomocou ktorej možno určiť polohu akéhokoľvek zariadenia. Táto technológia je založená na myšlienke, že keďže zariadenia Bluetooth nepretržite vysielajú signály, ktoré môžu byť zistené inými zariadeniami v blízkosti, polohu zariadenia (či už ide o telefón, tablet alebo bezdrôtové slúchadlá) možno určiť, aj keď nie je pripojené k internetu alebo je vypnuté.

Podľa Mishaala Rahmana, novinára z portálu Android Central, sa zavedenie funkcie zatiaľ oneskorilo kvôli spoločnosti Apple, keďže Google čaká, kým bude v zariadeniach so systémom iOS k dispozícii funkcia "unwanted tracker alert", ktorá používateľa upozorní, ak ho niekto sleduje pomocou siete bez jeho vedomia alebo súhlasu. V prípade jej absencie by používatelia používajúci zariadenia so systémom iOS mohli byť ľahko sledovaní pomocou siete Find My Device, rovnako ako mohli byť sledovaní pomocou sledovača Airtag, kým spoločnosť Apple nezaviedla niektoré zmeny.

ZDNet nedávno s odvolaním sa na portál 9to5Google informoval, že zavedenie siete je na ceste, keďže do aplikácie Vyhľadávač zariadení boli pridané funkcie - zatiaľ neviditeľné pre širokú verejnosť - na prispôsobenie siete Find My Device Network. Okrem už dostupných možností pribudnú dve nové možnosti: môžete si vybrať, aby bolo vaše zariadenie viditeľné len na frekventovaných miestach v režime offline (v takom prípade by ho bolo možné lokalizovať len vtedy, ak by jeho signál Bluetooth zaznamenalo niekoľko ďalších zariadení), alebo si môžete vybrať, aby bolo aktívne všade. Rahman už predtým na Twitteri zverejnil obrázky systému ponuky aplikácie, ktoré už obsahujú prepracované možnosti, hoci nie je známe, či bude finálna verzia presne rovnaká. Spoločnosť Google už predtým o službe zdôraznila, že tieto údaje o polohe sú medzi koncovými bodmi šifrované, takže k nim nemajú prístup, a neexistuje spôsob, ako by zariadenia zapojené do siete Find My Device mohli byť identifikované inými používateľmi.

Samozrejme, tak ako predtým, aj teraz budete mať možnosť úplne vypnúť funkciu Vyhľadávač zariadení alebo si nechať určiť polohu telefónu len vtedy, keď je pripojený k internetu. Služba Device Finder, ktorá bola spustená v roku 2013, je prístupná prostredníctvom aplikácie stiahnutej zo služby Google Play alebo cez webové rozhranie a umožňuje nielen sledovať polohu telefónu v reálnom čase, ale aj zvoniť, ak ho nemôžete nájsť, a zablokovať ho alebo odstrániť všetky údaje, ak máte podozrenie, že bol ukradnutý. Ak si nie ste istí, či je táto funkcia v telefóne povolená, môžete ju skontrolovať v ponuke v časti "Nastavenia" vrátane podponuky "Lokalizácia zariadenia".

Funkcia podobná funkcii Find My Device Network je v telefónoch iPhone k dispozícii od systému iOS 15 2021 a umožňuje nájsť telefón, aj keď je vypnutý alebo má vybitú batériu.

Súvisiace články