Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
NASA v šoku: Na túto informáciu neboli pripravení ani oni
Zdielať na
Chill

NASA v šoku: Na túto informáciu neboli pripravení ani oni

Zdroj: Pixabay

Elon Musk a SpaceX sa pripravujú na revolučný prelom, pričom Starship obchádza podobný vývoj v NASA.

Elon Musk a SpaceX pracujú na mimoriadne ambicióznom vývoji, pričom raketa Starship je navrhnutá ako opakovane použiteľná a dobíjateľná vesmírna loď schopná dopraviť ľudí aj náklad zo Zeme do destinácií, ako sú Mesiac a Mars. Musk je presvedčený, že Starship uskutoční svoj prvý orbitálny let v najbližších mesiacoch.

NA MARSE BY MOHLO PRISTÁŤ 100 TON POTRAVÍN

Tento vývoj vyvolal veľkú pozornosť a vzrušenie v kozmickom priemysle aj mimo neho. Ak budú Musk a jeho tím úspešní, schopnosti Starship by mohli prekonať schopnosti tradičných vesmírnych gigantov pracujúcich na vlastných kozmických lodiach.

Predchádzajúce úspechy Elona Muska vrátane elektromobilov, opakovane použiteľných rakiet a prvej komerčnej vesmírnej kapsule, ktorá sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici, sa môžu zdať v porovnaní s potenciálom Starshipu skromné.

Zatiaľ čo SpaceX tvrdo pracuje na tom, aby so Starship získala neprekonateľnú konkurenčnú výhodu, NASA a jej dodávateľskí partneri sa potácajú s vlastnými lunárnymi misiami, najmä so Space Launch System (SLS) a kapsulou Orion, ktoré čelia veľkým problémom. Tieto projekty pravidelne prekračujú rozpočet a zaostávajú za plánom, takže ich konkurencieschopnosť v rýchlo sa rozvíjajúcom vesmírnom priemysle je značne obmedzená, a to napriek tomu, že ich podporuje najmocnejší štát sveta, USA.

Starship pre ne predstavuje vážnu hrozbu, pretože ak sa im podarí výrazne znížiť náklady - najmä vďaka využívaniu dopĺňania paliva na obežnej dráhe -, môže to znamenať revolúciu v kozmických letoch a zastaranie existujúcich štartovacích systémov. V dôsledku toho sa tradiční dodávatelia vesmírneho priemyslu a ich spojenci v Kongrese obávajú o budúcnosť svojich programov a rastúcej konkurencie zo strany SpaceX Starship.

SpaceX už preukázal svoje schopnosti tým, že dopravila astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, a je kľúčovým hráčom v lunárnom programe NASA. SpaceX získala zmluvu na tretiu misiu Artemis, ktorá dopraví astronautov na povrch Mesiaca. Spoločnosť SpaceX sa tak stala ešte významnejším hráčom v oblasti výskumu vesmíru.

Dôsledky úspechu spoločnosti Starship presahujú rámec vesmírneho výskumu, pretože Pentagon zvažuje využitie spoločnosti SpaceX na pozemné nákladné misie typu point-to-point. Veľká kapacita nákladného priestoru a schopnosť rýchleho doručenia robia Starship atraktívnym pre rôzne aplikácie.

Hoci Elon Musk pripustil, že na ceste sa môžu vyskytnúť technické neúspechy, vrátane testu Starship, pri ktorom došlo k nehode, ktorá nebola osudná len vďaka šťastiu (úlomky z vybuchujúcej vesmírnej lode poškodili auto, o čom existuje aj záznam), vývoj Starship predstavuje veľký skok vpred vo vesmírnom výskume, ktorý úplne zmení toto odvetvie. Niektorí pozorovatelia, ktorí boli predtým skeptickí, teraz začínajú Muskovej vízii veriť.

Súvisiace články