Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z vesmíru prišla úžasná vec: Čo to bude znamenať pre ľudstvo?
Zdielať na
Tech

Z vesmíru prišla úžasná vec: Čo to bude znamenať pre ľudstvo?

Zdroj: Pixabay

Mohla by ponúknuť riešenie jedného z najväčších problémov ľudstva, pričom niekoľko krajín sa preteká o to, kto bude prvý.

Jedným z najväčších problémov, ktorým ľudstvo čelí od vstupu našej civilizácie do technologického veku, je otázka dodávok energie. Takmer žiadna malá časť nášho každodenného života by nemohla fungovať bez energie, ale naša planéta čelí problémom v mnohých smeroch pri jej výrobe. Preto vedecký svet tak zaujala správa, že výskumníci z Kalifornskej polytechnickej univerzity (Caltech) dosiahli revolučný prielom vo využívaní slnečnej energie.

Po prvýkrát sa im podarilo preniesť slnečnú energiu z vesmíru na Zem bez použitia jediného drôtu. Nová technológia, vyvinutá v rámci projektu Caltech "Space Solar", by mohla byť zlatým štandardom v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Koncept prenosu slnečnej energie z vesmíru nie je nový, ale výskumníkom z Caltech sa po prvýkrát podarilo túto myšlienku uviesť do praxe. Pri experimente sa použilo zariadenie s názvom MAPLE, malý prototyp, ktorý využíva mikrovlny na prenos energie zozbieranej solárnymi panelmi na module Space Solar Power Demonstrator obiehajúcom vo vesmíre.

​Technológia sa najprv testovala vo vesmíre pomocou prijímacích jednotiek zariadenia MAPLE, ktoré premenili energiu vysielanú ich smerom zo vzdialenosti približne 30 centimetrov na jednosmerný prúd, ktorý sa potom použil na napájanie LED žiarovky. Zdá sa to ako jednoduchá úloha, ale je to revolučné a takýto úspech ešte nikto nedosiahol.

​Základnou výhodou prenosu slnečnej energie z vesmíru je, že slnečnú energiu možno zbierať nepretržite, vo dne aj v noci, zatiaľ čo na Zemi sa tento proces v noci prirodzene prerušuje. Okrem toho sa energia z vesmíru môže dodávať kamkoľvek, takže k nej majú prístup aj ľudia v odľahlých alebo katastrofami postihnutých oblastiach.

Táto nová technológia ponúka obrovský potenciál obnoviteľnej energie, a preto sa o ňu živo zaujímajú mnohé krajiny. Japonsko chce túto technológiu využívať od polovice 30. rokov 20. storočia a výskumný tím ju plánuje otestovať v teréne v roku 2025 v rámci verejno-súkromného partnerstva.

Vzhľadom na rastúce energetické potreby ľudstva by zber a prenos slnečnej energie z vesmíru mohol byť obrovským krokom správnym smerom, pretože by mohol významne prispieť k zlepšeniu bezpečnosti a udržateľnosti globálnych dodávok energie. Nie je náhoda, že Japonsko, Spojené štáty, Čína a Európska vesmírna agentúra (ESA) uvažujú o podobných projektoch.

Súvisiace články