Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na obzore prvá cesta s dobíjaním za jazdy
Zdielať na
Tech

Na obzore prvá cesta s dobíjaním za jazdy

Zdroj: Pixabay

Švédi sa rozhodli v krátkom čase riešiť problém s dojazdom elektromobilov. Prvé cesty s trvalým napájaním by mohli byť hotové do dvoch rokov.

Švédsko sa chystá slávnostne otvoriť prvú trvalo elektrifikovanú cestu na svete určenú na pravidelné nabíjanie elektromobilov. Elektrifikácia približne 2 900 kilometrov dlhej cestnej siete krajiny by mohla byť dokončená do roku 2025.

Elektrický cestný systém by mohol byť spočiatku vybudovaný na diaľnici E20 spájajúcej hlavné švédske mestá Štokholm, Göteborg a Malmö, ale ide len o prvý krok v rámci rozsiahlejšieho projektu. Pred začatím prác je ešte potrebné vyriešiť kardinálnu otázku, a to aký typ elektrickej cesty by sa mal vybudovať.

​Pre celú populáciu by bolo cestou vpred indukčné riešenie pod cestou, ktoré by fungovalo na približne podobnom princípe ako bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov - doteraz sa s ním experimentovalo v Nemecku a Michigane v USA. Tým by sa nielen zvýšil dojazd, ale aj umožnilo vyrábať elektromobily s menšími batériami, čím by sa stali cenovo dostupnejšími.

Výskumníci tvrdia, že na dosiahnutie maximálnej účinnosti stačí elektrifikovať 25 percent švédskej cestnej siete. Euronews uviedol, že Švédsko spolupracuje s Nemeckom a Francúzskom na výmene skúseností a výskume, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo sa spojilo s USA a Indiou, aby zdvojnásobilo úsilie o vybudovanie elektrifikovaných ciest.

Súvisiace články