Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Robot vykonal prvú laparoskopickú operáciu na svete bez asistencie človeka
Zdielať na

Robot vykonal prvú laparoskopickú operáciu na svete bez asistencie človeka

Zdroj: Johns Hopkins University

Robot počas testov dokázal zošívať črevá úplne sám, čo je pre chirurga jedna z najťažších úloh. Zatiaľ mal povolené pracovať len na prasacom tkanive.

Spojenie dvoch koncov črevného traktu je jednou z najnáročnejších operácií v chirurgii tráviaceho traktu, ktorú musí lekár šiť veľmi presne a dôsledne, pretože aj najmenšia chyba môže viesť k presakovaniu, ktoré môže mať pre pacienta život ohrozujúce následky.

Robot navrhnutý výskumníkmi z Johns Hopkins University úspešne vykonal spomínanú operáciu na mäkkých tkanivách ošípaných, a to všetko bez ľudskej kontroly, pomocou laparoskopickej techniky bez veľkých brušných rezov a jaziev. O výsledkoch Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) informovali výskumníci v štúdii zverejnenej na webovej stránke Science Robotics a stránke univerzity.

Science Robotics

​Alex Krieger, strojný inžinier a odborný asistent na Univerzite Johnsa Hopkinsa, a Jim Kang, ktorý je tiež profesorom elektrotechniky a informatiky na Univerzite Johna Hopkinsa, spolupracovali na vytvorení robota s členmi washingtonskej národnej detskej nemocnice. STAR detekuje tkanivá v reálnom čase prostredníctvom kamerového systému pomocou algoritmu založeného na strojovom učení na pohyb laparoskopom a vykonanie operácie a v prípade potreby na riešenie neočakávaných problémov.

„Robotická anastomóza je jedným zo spôsobov, ako presnejšie a opakovane vykonávať chirurgické úlohy vyžadujúce vysokú presnosť u všetkých pacientov bez ohľadu na odbornosť chirurga,“

- uviedol Krieger, ktorý povedal, že keď sa metóda stane bežnejšou, zdravotná starostlivosť by sa mohla stať oveľa demokratickejšou a výsledky jednotlivých operácií predvídateľnejšie.

Predchádzajúca verzia robota z roku 2016 už dokázala vyriešiť veľmi presné zošitie čreva, ale tento prototyp bol stále čiastočne ovládaný človekom a operácia bola vykonávaná tradičným spôsobom, pričom zostal veľký rez. Do roku 2017 sa robot ďalej zdokonalil a jeho pohyby sa ukázali byť efektívnejšie ako u chirurgov, ako je vidieť aj vo videu.

Súčasný najpokročilejší prototyp STAR, teraz už bez ľudskej pomoci, vyriešil úlohu pri štyroch rôznych príležitostiach, a to nielen bezchybne, ale podľa Kriegerových skúseností v porovnaní s ľuďmi s rádovo lepšími výsledkami a pomocou laparoskopickej technológie.