Jasno
10°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Prečo sú niektoré šalátové uhorky balené v plastovom obale?
Zdielať na
Life

Prečo sú niektoré šalátové uhorky balené v plastovom obale?

Pozrite si tiež archívne video o baktériách na šalátových uhorkách.

Pestovatelia a predajcovia sa snažia chrániť šalátové uhorky plastovým obalom. Má to opodstatnenie, ale vedci tvrdia, že existuje lepší spôsob.

Šalátové uhorky sú dôležitým doplnkom šalátov, sendvičov a iných jedál, nehovoriac o tom, že obstoja aj samostatne s trochou kyslej smotany, octu a štipkou červenej papriky. V obchodoch je bežné nájsť každú uhorku samostatne zabalenú v igelite. V tejto chvíli môže mnohých ľudí znepokojiť informácia, že hoci sú uhorky samy o sebe chutné a zdravé - ide o surovú zeleninu -, ich balenie môže znečisťovať planétu. Prečo sa však balia kus po kuse?

Podľa Simply Recipes je odpoveď jednoduchá: keďže zelenina obsahuje približne 95 percent vody, je to jediný spôsob, ako zabrániť tomu, aby predčasne stratila svoju vlhkosť. Keďže ich šupka je veľmi tenká, mohlo by sa to stať a ovocie by zmäklo.

Ďalším dôvodom balenia je, že blokuje uhorku pred kyslíkom. Na to, aby sa mohli rozmnožiť potravinové patogény, musí byť splnených šesť podmienok, z ktorých tri sú v zelenine štandardne prítomné, preto chcú obchodníci vylúčením kyslíka spomaliť proces rozkladu. Nie je to však dokonalé riešenie, pretože problémy ako salmonela a botulizmus sa nedajú odstrániť.

Okrem toho obal poskytuje ďalšiu ochrannú vrstvu produktu, ktorý je menej náchylný na poškodenie - čo tiež prispieva k tomu, že zostane dlhšie jedlý.

To, samozrejme, neznamená, že výroba a používanie plastových fólií je škodlivé pre životné prostredie. Podľa štúdie z roku 2022 má vyhodenie jednej uhorky - len preto, že je zvädnutá alebo plesnivá - rovnaký vplyv na životné prostredie ako výroba 93 fólií. V zásade je teda stále lepšie mať ich jednotlivo zabalené, ako ich vyhadzovať.

Je tu však dôležité ale: plastové obaly neznečisťujú životné prostredie len pri ich výrobe, ale aj po tom, čo už nie sú potrebné: okrem toho, že sa veľmi dlho rozkladajú, mikroplasty, ktoré z nich odpadávajú, kontaminujú pôdu a vodu a dostávajú sa do ľudského tela.

Aké je teda najlepšie riešenie? Ťažko povedať. Kým však nebude existovať obal, ktorý by podobným spôsobom chránil uhorky, mal nízky vplyv výroby na životné prostredie a bol plne biologicky rozložiteľný, je potrebné zvážiť niekoľko vecí.

Napríklad:

  • vždy konzumujte len sezónnu zeleninu/ovocie - samozrejme, vrátane šalátových uhoriek
  • snažte sa nakupovať ovocie a zeleninu od miestnych výrobcov, aby ste minimalizovali potrebu ich prepravy
  • nakupujte bez obalov
  • a nakoniec, skúste si vypestovať vlastné uhorky, dokonca aj šalátové

Tá nie je vôbec náročná, dá sa to urobiť aj v balkónovej debničke, hlavné je, aby mala rastlina dostatočne silnú oporu, na ktorej sa bude dať rozbehnúť.

Súvisiace články