Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
6 druhov rakoviny spojených s pitím alkoholu
Zdielať na

6 druhov rakoviny spojených s pitím alkoholu

Pozrite si tiež archívne video o náraste onkologických ochorení na Slovensku.

Hoci s mnohými rizikovými faktormi rakoviny nemôžete nič urobiť, pitie alkoholu je jedným z nich. Napriek tomu možno najmenej jednu z 20 diagnóz rakoviny pripísať alkoholu, vyplýva z nedávnej správy.

Teória, že malé množstvo alkoholu môže mať dokonca priaznivý účinok, sa čoraz viac vyvracia, pričom nové výskumy ukazujú, že alkohol vo všetkých formách a množstvách škodí zdraviu, najmä pokiaľ ide o riziko vzniku rakoviny.

Na zložitý vzťah medzi rakovinou a alkoholom poukazuje nedávna správa Americkej asociácie pre výskum rakoviny, ktorá odhaduje, že 40 percent prípadov rakoviny súvisí s rizikovými faktormi, ktoré by ľudia mohli sami zmeniť. Napríklad nepiť alkohol.

Ako sa v správe zdôrazňuje, šesť typov rakoviny môže súvisieť s konzumáciou alkoholu:

  • rakovina hlavy a krku
  • rakovina pažeráka
  • rakovina pečene
  • rakovina prsníka
  • rakovina hrubého čreva a konečníka
  • rakovina žalúdka

Ako upozorňuje Justin Stebbing, profesor biomedicínskych vied na Anglia Ruskin University, v magazíne The Conversation, v roku 2019 sa v priemere viac ako 1 z 20 diagnóz rakoviny pripisuje konzumácii alkoholu a toto číslo sa bude časom len zvyšovať.

Odborník sa domnieva, že tieto údaje spochybňujú rozšírený názor, že alkohol je neškodný - v skutočnosti jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Štúdia tiež poukazuje na znepokojujúci trend zvyšovania výskytu niektorých druhov rakoviny u mladých dospelých.

Výskumníci sa to stále snažia pochopiť, ale ako hovorí Justin Stebbing, konzumácia alkoholu je na zozname príčin vysoko. Mohlo by to byť aj varovanie, že ľudia čelia rizikovému faktoru, s ktorým môžu niečo urobiť - na rozdiel od mnohých iných rizikových faktorov.

Pitie väčšieho množstva alkoholu môže zvýšiť riziko, ale aj malé dávky môžu byť spojené so zvýšeným rizikom niektorých typov rakoviny, uviedol odborník. Stebbing však dodáva: neznamená to, že každý, kto pije, dostane rakovinu; existuje mnoho faktorov, ktoré zohrávajú úlohu pri vzniku rakoviny.

Dôležité je však tiež poznamenať, že alkohol môže poškodiť DNA a jeho konzumácia môže ovplyvniť vstrebávanie živín a vitamínov, zmeniť hladinu hormónov a preniknúť do buniek v ústach a hrdle.

Veda upozorňuje na čoraz viac škodlivých účinkov konzumácie alkoholu, ktoré by bolo vhodné mať v budúcnosti na pamäti - a upozorniť na ne ľudí.

Súvisiace články