Zatiahnuté
Bratislava
Stela
3.10.2024
Čierne kuchynské náradie a hračky môžu obsahovať toxické látky
Zdielať na

Čierne kuchynské náradie a hračky môžu obsahovať toxické látky

Pozrite si tiež archívne video o toxických látkach v rieke.

Americkí vedci zistili, že recyklácia elektronických zariadení môže viesť k tomu, že v nových zariadeniach sa objavia spomaľovače horenia, ktoré sú mimoriadne škodlivé pre zdravie.

Podľa odborníkov z environmentálnej skupiny Toxic-Free Future môže čierny plast v detských hračkách, nádobách na potraviny, podnosoch používaných na balenie potravín, ako je mäso, a kuchynskom náradí obsahovať alarmujúce množstvo toxických spomaľovačov horenia. Podľa štúdie sa toxický materiál môže z výrobkov vylúhovať počas recyklácie elektronických zariadení.

Podľa Megan Liu, hlavnej autorky štúdie uverejnenej vo vedeckom magazíne Chemosphere, najvyššia koncentrácia spomaľovačov horenia bola zistená v detskej hračke, ktorú deti nosia ako náhrdelník. Predstavuje to celkovú koncentráciu 22 800 ppm - 22 800 z 1 milióna častíc - alebo takmer 3 percentá hmotnosti. Keďže deti sa s hračkou zvyčajne hrajú niekoľko dní v kuse, považuje sa to za mimoriadne nebezpečné, zdôraznila CNN.

Štúdia tiež zistila, že najnebezpečnejšie spomaľovače horenia, ktoré sa nachádzajú vo výrobkoch, sú tie isté, ktoré sa nachádzajú v obaloch televízorov a inej elektroniky. V obale jedného sushi - konkrétne v plastovej tácke - sa našiel dekabrómdifenyléter (dekaDBE) v koncentrácii 11 990 ppm.

Zo štúdie uverejnenej v apríli 2024 vyplýva, že u osôb s najvyšším obsahom tejto a podobných prídavných látok v krvi bola pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu o 300 percent vyššia ako u osôb s nižším obsahom.

CNN pripomína, že odborníci spájajú decaDBE so vznikom rakoviny, endokrinnými problémami a problémami so štítnou žľazou, malformáciami plodu a dojčiat a toxicitou pre reprodukčné orgány a imunitný systém.

Súčasný maximálny limit v Európskej únii je 10 ppm a štúdia v Spojených štátoch ukázala hodnoty 5 až 1 200-krát vyššie. Na základe expozície z čierneho kuchynského náčinia odborníci odhadujú, že priemerný človek môže byť denne vystavený 34,7 ppm dekaBDE. Vedci preto odporúčajú, aby sa ľudia vyhýbali všetkému, čo obsahuje čierny plast.

Zdôrazňujú, že plasty, ktoré prichádzajú do kontaktu s nebezpečnými látkami, by sa nemali recyklovať. Takéto spomaľovače horenia sa nachádzajú nielen v elektronických zariadeniach, ale aj v sedadlách, detských autosedačkách a laminátových podlahách.

Tam, kde sa čierny plast nachádza, je dobré pravidelné čistenie, umývanie rúk a vetranie, aby sa znížil počet častíc vo vzduchu. Kuchynské náradie by sa malo nahradiť nerezovým a pri použití čierneho plastu by sa malo osobitne vyhýbať detským hračkám.

Súvisiace články