Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
71 rokov v železných pľúcach: Žene pomáha múzeum
Zdielať na

71 rokov v železných pľúcach: Žene pomáha múzeum

Pozrite si tiež archívne video o darovaných umelých pľúcach a srdci.

Železné pľúca jej majú nahradiť prirodzené dýchanie, Martha Lillard v nich žije od svojich piatich rokov.

Martha Lillard používa železné pľúca od roku 1953. V piatich rokoch jej epidemická obrna ochromila dýchacie svaly, takže nemohla dýchať sama. Väčšinu života strávila v železných pľúcach, ale nie nepretržite.

Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa nemôže úplne vzdať tohto zariadenia, ale technológie vyvinuté v priebehu rokov a jej vlastné úsilie jej umožnili stráviť časť dňa mimo železných pľúc. V prístroji musí stráviť približne 16 až 20 hodín denne, najmä v noci a počas odpočinku.

Dňa 8. júna 1953 oslavovala Martha v zábavnom parku v Oklahome svoje piate narodeniny a o niekoľko dní neskôr sa jej život navždy zmenil. Zobudila sa s bolesťou hrdla a stuhnutým krkom a rodina ju urýchlene odviezla do nemocnice s podozrením na detskú obrnu. Lekári diagnózu potvrdili a Martha bola šesť mesiacov hospitalizovaná, pripútaná na železné pľúca, ktoré jej pomáhali dýchať, a odvtedy je tento prístroj dôležitou súčasťou jej života.

Podľa predpisov z 50. rokov 20. storočia musia prístroj udržiavať a servisovať jeho používatelia. Keďže už neexistuje výrobca, ktorý by Marte poskytol náhradné diely, keď sa niečo pokazí, získava potrebné vybavenie z múzea.

Martha spí v stroji každú noc, a hoci mnohí, ktorí trpeli detskou obrnou, stroj nakoniec opustili, ona to nikdy nedokázala. V rozhovore pre rozhlasové denníky v roku 2021 povedala:

„Vyskúšala som všetky formy dýchania a pre mňa sú železné pľúca najúčinnejším, najlepším a najpohodlnejším spôsobom prežitia.“

Táto 76-ročná žena sa raz dostala do vážnych problémov a obávala sa, že železné pľúca budú jej rakvou. V Oklahome, kde žije, nie je v zime nezvyčajné extrémne počasie. Jedného dňa sa cez oblasť prehnala ľadová búrka a núdzový generátor v železných pľúcach sa vypol. Prístroj nefungoval a kúrenie sa nezaplo. Čoskoro bol ženin byt úplne premrznutý, ale nemohla si zavolať pomoc, pretože telefónne stĺpy sa pod ťarchou ľadu zlomili.

„Je to ako byť pochovaný zaživa. Ťažko sa mi dýchalo. Pamätám si, ako som si nahlas hovorila, že nezomriem, nezomriem.“

Takmer na poslednú chvíľu sa jej zamrznutej podarilo dovolať záchrannej službe, ktorá dokázala naštartovať generátor.

Železné pľúca sú veľký kovový valec, v ktorom pacient leží s hlavou vonku a telom vo vnútri zariadenia. Zariadenie sa vzduchotesne uzavrie okolo krku. Fungovanie železných pľúc je založené na princípe diferenčného tlaku. Tlak vo vnútri prístroja sa cyklicky mení. Keď stroj vysáva vzduch z valca, tlak klesá, čím vzniká podtlak.

Pokles tlaku spôsobí, že sa hrudník rozšíri, pretože vonkajší tlak je nižší ako vnútorný. To spôsobuje, že pľúca sa rozťahujú a vzduch prúdi do dýchacích ciest, podobne ako by za normálnych okolností pracovala bránica a svaly hrudníka.

Keď prístroj vypustí vzduch späť do fľaše, tlak sa zvýši a hrudník klesne späť do normálnej polohy, čím vytlačí vzduch z pľúc. Táto cyklická zmena napodobňuje prirodzené dýchanie.

Súvisiace články